Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2015. Szeptember 19. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: MTI

Elemzők szerint folytatódhat a reálbér-növekedés

Elemzők szerint folytatódhat a reálbér-növekedés

Az idén folytatódhat a reálbér-növekedés az MTI által megkérdezett elemzők szerint.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken közölte: júliusban 3,1 százalékkal nőttek a bruttó és a nettó keresetek az egy évvel korábbiakhoz képest, a közfoglalkoztatottak nélkül számolva 3,8 százalékos volt a növekedés. A keresetek emelkedése némileg lassult az előző havi 3,6, illetve 4,7 százalékos ütemet követően.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője úgy ítélte meg: idén 4 százalék közeli átlagos bérnövekedés és a várhatóan 0,2 százalékos infláció hatására 3,6 százalékkal nőhetnek a reálbérek. Jövőre szintén 4 százalékos bruttó bérnövekedésre számít Suppan Gergely, ami az adóváltozások miatt 5,5 százalékos nettó bérnövekedést eredményezhet, így a jövőre várt 2,4 százalékos infláció mellett 3 százalékkal emelkedhet a nettó reálbér.

Suppan Gergely elmondta: tavaly 3 százalékkal emelkedtek a bruttó és nettó bérek, azonban a közfoglalkoztatottak nélkül a bruttó és a nettó bérnövekedés 4,9 százalék volt, ami a tavalyi mínusz 0,2 százalékos infláció mellett 5 százalékot kissé meghaladó reálbér növekedést eredményezett.

A Takarékbank szenior elemzője kiemelte: idén a reálbérek és a foglalkoztatás folytatódó növekedése mellett a devizahitelek elszámolása növeli a háztartások elkölthető jövedelmét. Így idén a háztartások fogyasztásának kissé 3 százalék feletti növekedésére lehet számítani, azonban az elmúlt években elhalasztott fogyasztás, valamint a háztartások nettó pénzügyi vagyonának rekordszintre emelkedése miatt nem kizárt ennél magasabb ütemű növekedés sem, ami hozzájárulhat a hazai GDP második félévi gyorsulásához is - tette hozzá Suppan Gergely.

Barczel Vivien és Ürmössy Gergely, az Erste elemzői úgy vélték: a nyomott inflációs környezet fennmaradásával párhuzamosan a reálbér-növekedés is lassulhat, de folytatódhat az év hátralevő részében.

Az Erste elemzői szerint ezzel összhangban a háztartások is több pénzből gazdálkodhatnak, így a fogyasztásuk további emelkedést mutathat. A kiskereskedelmi forgalomban Barczel Vivien és Ürmössy Gergely véleménye szerint folytatódhat a stabil növekedés, a háztartások fogyasztása gazdasági bővülés egyik fő motorja lehet az év második felében, illetve jövőre is.

Címkék: bér, elemző, kereset, reálbér

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére