Városlista
2024. április 21, vasárnap - Konrád

Hírek

2014. November 27. 07:00, csütörtök | Helyi
Forrás: MTI/fotó:bkk.hu

Elérné az 1-es villamos az esztergomi vasútvonalat

Elérné az 1-es villamos az esztergomi vasútvonalat

Az 1-es villamos folytatása a tervek szerint elérné a Bécsi úton az esztergomi vasutat. Egyebek között erről is szó esett a minap a fővárost érintő jó néhány fejlesztés közt a Property Investment Forumon Budapesten.

A következő hét évre 750-800 milliárd forint értékű közlekedésfejlesztést nevesített a Budapesti Közlekedési Központ (BKK), kérdés, hogy valójában mennyire lesz majd pénz - mondta Vitézy Dávid, a BKK vezérigazgatója a Portfolio.hu portál által szervezett Property Investment Forum ingatlankonferencián kedden, Budapesten.
Emlékeztetett: a fonódó villamos, a Széll Kálmán tér felújítása, továbbá a még le nem szállított új autóbuszok és villamosok beszerzése még a tavaly zárult uniós költségvetési időszak támogatásával zajlik.

A 2020-ig tartó új uniós költségvetési ciklus része lehet az 1-es villamos folytatása a Fehérvári úttól a Kelenföldi pályaudvarig. Ugyanez a vonal északon a Bécsi úton elérné az esztergomi vasutat. Az 1-es metró a belvárosban továbbjönne a Vigadóig, a túlsó végállomása pedig a Rákosrendező pályaudvaron lenne. Ebbe a sorba illeszkedik a 2-es metró összekötése a gödöllői HÉV-vel, a Bajcsy-Zsilinszky úti villamos kiépítése, továbbá az újpalotai lakótelepet a Rákóczi úton át a belvárossal összekötő villamos - sorolta a vezérigazgató.

A 4-es metró továbbépítése újpalotáig Vitézy Dávid szerint irreális. A BKK sorsát firtató kérdésre azt válaszolta, hogy közlekedési ágakra szétszedni Budapest közlekedését azt jelentené, hogy a Fővárosi Közgyűlés kétségbe vonná az elmúlt évek eredményeit.

Finta Sándor, Budapest főépítésze elmondta: a főváros hét ingatlanfejlesztési projektet kíván megvalósítani. A sorban első a Gázgyár és a Hajógyári-sziget összekapcsolása egy gyalogoshíddal, és a két terület együttes fejlesztése. Hasonlóan kapcsolnák össze a Dagály fürdőt és a Margitszigetet. A listán szerepel még a Nyugati pályaudvar és környéke egészen a Rákosrendező pályaudvarig, a Városháza és környéke, a Népliget szabadidőparkká alakítása, végül pedig a Kelenföldi pályaudvar környéke, és Ferihegy komplex gazdasági övezetté alakítása.

A vázolt fejlesztések uniós támogatással, költségvetési forrásból és a magántőke bevonásával valósulnának meg.

Az állam által tervezett fővárosi fejlesztéseket Fürjes Balázs kormánybiztos ismertette. Ebben szerepel - egyebek mellett - egy 4-5 ezres új konferenciaközpont, a Ludovika és az Orczy kert komplex felújítása, a Sorsok Háza, a Rubik Kreativitás Központ, a 2021-es vizes VB létesítményei, valamint a Puskás Ferenc stadion felépítése is.

Arra a kérdésre, hogy az állam hogyan állna a budapesti olimpia megrendezéséhez, Fürjes Balázs azt válaszolta, hogy a kormány figyeli a fejleményeket, de nem támogatja a rendezést. Akkor lenne reális egy budapesti olimpia, ha a NOB elfogadná a kisebb és olcsóbb olimpia koncepcióját, továbbá azt, hogy a rendezést több országra szétterítsék - vélte Fürjes Balázs.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.

2024. Március 06. 21:59, szerda | Helyi

ELLEPTÉK A BÉKÁK ESZTERGOMBAN A FÁRIKÚTI UTAT