Városlista
2024. április 17, szerda - Rudolf

Hírek

2015. Május 16. 05:00, szombat | Külföld
Forrás: Pogár Demeter, az MTI tudósítója jelenti:

Életfogytiglanra ítélték bin Laden egyik helyettesét

Életfogytiglanra ítélték bin Laden egyik helyettesét

New Yorkban életfogytiglanra ítélték bin Laden egyik helyettesét

Életfogytiglani szabadságvesztésre ítélték az Egyesült Államok kenyai és tanzániai nagykövetsége ellen 1998-ban elkövetett robbantásos merényletekben játszott szerepe miatt pénteken New Yorkban Kálid al-Favvazt, aki az amerikai hatóságok szerint Oszama bin Laden egyik helyettese volt.

A szaúdi állampolgárságú Favvazt négy, összeesküvéssel kapcsolatos vád alapján ítélték el. A 224 ember halálát okozó és több mint 4 ezret megsebesítő robbantások megszervezésével nem hozták közvetlen kapcsolatba, de az ügyészek rámutattak, hogy az al-Kaida vezérének Londonban élő helyetteseként kulcsszerepe volt a terrorszervezet ideológiájának terjesztésében és az Afrikában működő terrorcsoportok támogatásában. Az elítélt a 90-es években kiképzőtábort működtetett Afganisztánban és szerepet játszott egy sejt létrehozásában Nairobiban, amely a pokolgépes támadást megelőzően megfigyelés alatt tartotta az amerikai követséget.

Az ítélet kihirdetése előtt Favvaz szomorúságát fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak a "tragikus erőszak" miatt, amelyet állítása szerint nem támogatott és amelyhez nem kíván hozzájárulni. Szavai szerint célja "a reform és nem a lázadás" volt (Szaúd-Arábia belső rendje ellen).

Lewis Kaplan bíró a vádlott kijelentéseit "valótlannak" minősítette, rámutatva, hogy Favvaz egyértelműen támogatta bin Ladennek az amerikaiak elleni erőszakra buzdító felhívásait.

Kálid al-Favvazt 1998-ban Londonban vették őrizetbe és csak hosszas jogi procedúra után, 2012-ben szolgáltatták ki az Egyesült Államoknak. Ő volt a tizedik személy, akit a robbantások miatt elítéltek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.