Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2017. Január 10. 11:03, kedd | Helyi
Forrás: ITE

Elfagyott vízórák és vízcsapok – előzze meg a bajt!

Elfagyott vízórák és vízcsapok – előzze meg a bajt!

Országosan több száz vízóra, és számos vízvezeték elfagyása okozott és okoz gondot jelenleg is az országban több helyen az szokatlan, erős hideg miatt.

Ma éjszakára szintén erős lehűlést jósolnak a meteorológusok, ha eddig még nem tette, védje meg vízóráját az elfagyástól!

Országszerte sok kár

A szokatlan erős éjszakai fagyok az egész országban sok kárt okoztak, elsősorban a vízvezetékekben és a vízórákban keletkeztek elfagyások. Ennek következtében több száz vízszerelő szakember kezdte meg a fagyások elhárítását, a vízórák cseréjét, hogy a víz újra akadálytalanul tudjon áramlani a vízvezeték-rendszerekben. Országszerte több intézményben (óvodákban, iskolákban) fagytak el a vízvezetékek az extrém hideg hétvégén, emiatt a tegnapi napon például az esztergomi Honvéd Utcai Óvodából is hazaküldték a gyerekeket.

Ne megszokásból intézkedjen!

A vízszereléssel foglalkozó szakemberek közleményekben, riportokban hívják fel a lakosság figyelmét arra, hogy a szokatlanul hideg időjárás miatt sokkal körültekintőbb védekezés szükséges az éjszakai fagyok ellen, sok esetben nem elegendő tehát az a védekezési forma, amelyet az enyhébb teleken alkalmazunk. A megszokottnál tehát jóval nagyobb óvintézkedésekre van szükség a vízmérőórák, kerti csapok és a vízvezetékek esetében! Arra kérik a lakosságot, hogy fokozottan gondoskodjanak a vízóra-aknák takarásáról, és a vízmérő órákat külön is takarják be szigetelő anyaggal, ezzel is védve azokat az elfagyás ellen. Nagyon fontos, hogy az alkalmazott szigetelőanyag száraz maradjon, ellenkező esetben csak fokozza a fagyás lehetőségét, ellenőrizzük a szigetelőanyagokat mindennap!

Ha nincs lehetőségünk a vízvezetékek szigeteléséről intézkedni, vagy olyan helyen futnak, amelyeknél a szigetelés nem megoldható, akkor a szakemberek javaslata szerint jó, ha a víz szabad áramlását lehetővé tesszük, vagy enyhén megnyitva tartani éjszakára is a csaptelepet, vagy egy-két óránként kinyitni azokat.

A Fővárosi Vízművek a fővárosban tapasztalt több száz vízóra elfagyását követően közleményt adott ki, melyben szintén felhívják a figyelmet a vízmérő-órák hideg elleni védelmére. Közleményükben kitértek arra is, hogy milyen tünetei lehetnek az elfagyásnak: a legszembetűnőbb jel az, ha a vízvezetékekből nem vagy csak alig folyik a víz, a mérőberendezés pedig az üveg törésével vagy a szerkezet eldeformálódásával jelzi a bajt.

Ezért is érdemes elővigyázatosnak lenni
Az elfagyás következtében fellépő kellemetlenség csupán egyik következménye annak, ha nem voltunk eléggé elővigyázatosak, és nem tettük meg a szükséges óvintézkedéseket. A fagyás következtében elfolyhat több köbméternyi víz, a hiba elhárításának költségeit is nekünk kell majd viselnünk, emellett, ha a vízóra-elfagyás következtében károsodott, akkor a csere költsége is minket terhel majd. Talán ez jelenti a legmagasabb költséget, hiszen a rendkívüli vízmérőcsere legalább 23 ezer forintba kerül!

Még most sem késő gondoskodni a fagyás okozta károk elkerüléséről!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.