Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2015. Február 27. 08:49, péntek | Helyi
Forrás: sajtóközlemény

Elfogadták Esztergom költségvetését

Elfogadták Esztergom költségvetését

Elfogadta a képviselő-testület Esztergom 2015-ös költségvetését a csütörtöki ülésen. A képviselők emellett több tucat napirendi pontot tárgyaltak.

A február 26-i testületi ülést Bánhidy László alpolgármester vezette, Romanek Etelka polgármester, valamint Stámusz Andrea, Juhász István és Dr. Alberti Péter egyéb elfoglaltságaik miatt nem tudtak részt venni az ülésen.

Az első, egyben legfontosabb napirendi pont a város idei évi költségvetésének megalkotása és elfogadása volt: e szerint Esztergom idén összesen 9 180 544 E Ft bevétellel, s ehhez ugyanekkora kiadással tervezhet, e felett az intézményfinanszírozás kiadási és bevételi oldala egyaránt 1 482 810 E forint. A költségvetésből a működési bevétel és kiadási soron 7 234 238 E Ft, a fejlesztési és felhalmozási célú bevétel és kiadás összege pedig egyaránt 1 946 306 E Ft.

A képviselők elfogadták a Középnyugat-magyarországi Közlekedési Központ Zrt. 2014 évi beszámolóját a városban helyi autóbusszal végzett személyszállítási közszolgáltatási tevékenységéről. A testület egyhangúlag elfogadta a települési szociális és gyermekvédelmi ellátásokról szóló rendeletet. Szintén döntés született azzal kapcsolatban, hogy Esztergom csatlakozik a Mária Út Közhasznú Egyesülethez, valamint döntöttek regisztrált helyi TDM szervezet megalakításának előfeltételeként meghatározott, turisztikai egyesületet létrehozó alapító tagságról, továbbá egyhangú, elvi döntés született az EUROKT-AKADÉMIA Szakiskola sportiskolai képzésének megindításával kapcsolatban.

A testület arról is döntött, hogy a város visszaveszi az államtól a korábban törvényi szabályozás által állami tulajdonba került alábbi intézményeket, valamint azok ingó- és ingatlan vagyonát:

Arany János Általános Iskola, Babits Mihály Általános Iskola, József Attila Általános Iskola, Szent Imre Általános Iskola, Gimnázium és Szakközépiskola, Dobó Katalin Gimnázium, Balassa Bálint Gazdasági Szakközépiskola és Szakiskola, Montágh Imre EGYMI Óvoda. Általános Iskola és Speciális Szakiskola, Kőrösy László Középiskolai Kollégium és Zsolt Nándor Alapfokú Művészeti Iskola.

A napirendi pontok között szerepelt az Esztergom településnév használata a Moriani Consulting Kommunikációs és Tanácsadó Kft. részére, amelyhez a testület nem járult hozzá. A képviselők elé került a Bánomi 2 áttörés néven ismert Esztergom, Petőfi Sándor és Kölcsey Ferenc utcák végleges forgalomba helyezésével kapcsolatos napirendi pont, amellyel kapcsolatban közműkezelői hozzájárulás nyilatkozattételére határozták fel a képviselők a polgármestert.

További napirendi pont volt a Kirchoff Hungaria Kft saját beruházásában önkormányzati tulajdonú ingatlanon járda- és útépítés végzése. A testület egyhangúlag hozzájárult a Mátyás király út 20377/41 hrsz-ú ingatlanon történő fejlesztéshez.

Az ülésen napirendi pontként szerepelt a Magvető szobor áthelyezésével kapcsolatos korábbi döntés módosítása. E szerint a szobor után kapott vételárat a képviselők egyhangúlag az önkormányzat tulajdonában lévő, természetben Baross G. utca 3. szám alatti ingatlan tereprendezésére, játszótér kialakítására, az ingatlanon található épület felújítására, valamint annak falán Baross Gábornak emléket állító tábla elhelyezésére kívánja fordítani.

A képviselők döntöttek arról is, hogy kérvényezik a Kossuth Lajos u. szám alatti ingatlan önkormányzati tulajdonba vételét az államtól, mint a Helischer József Városi Könyvtár egyik lehetséges új otthonának helyszínét.

Mindezek kívül a képviselők több önkormányzati tulajdonú ingatlan bérbeadásával kapcsolatban is döntöttek, valamint eredményt hirdettek Esztergom, Ipari Parki ingatlanok versenytárgyalásával kapcsolatban: a Neuzer Kft. 3296 m2-es területet vásárolt a várostól.

A testületi ülésre egyetlen sürgősségi indítvány érkezett: a testület szándéknyilatkozattal támogatja, hogy a XV. Duna Maraton hegyi kerékpáros nemzetközi rendezvény központja Esztergom városa legyen.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.