Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2015. December 10. 07:50, csütörtök | Helyi
Forrás: ITE

Elindult az ünnepi szezon az üzletekben!

Elindult az ünnepi szezon az üzletekben!

Advent második vasárnapján is túl vagyunk, az adventi időszakban vasárnap is nyitva tarthatnak az üzletek.

A vasárnap mellett egy átlagos hétköznapon is megnövekedett a forgalom a bevásárlóközpontokban, hiszen mindenki igyekszik beszerezni a szükséges dolgokat karácsonyra.

Vásárlási dömping
Akik március közepe óta mérgelődtek a vasárnap zárva tartó üzletek miatt, most fellélegezhetnek: az üzletek advent mind a négy vasárnapján nyitva tartanak! Az üzletek számára ugyanis 5 vasárnapi lehetőséget adott a törvény arra, hogy vasárnap is nyitva tarthassanak, a legtöbb bolt ezt a karácsony előtti időszakra időzítette, így egy vasárnapjuk maradt, amikor eldönthették, hogy kinyitnak. Ez az egy vasárnap üzletlánconként eltérő volt: van olyan lánc, amely a húsvét előtti vasárnapra, van, amelyik egy szeptemberi vasárnapra időzítette ezt az alkalmat.

A vásárlók úgy tűnik, örülnek annak, hogy újra lehet látogatni a bevásárlóközpontokat a hét utolsó napján, erről tanúskodnak az autóval teli parkolók az üzletek előtt, és a hosszú sorok az üzletek pénztárainál. Az emberek tehát tudtak a jogszabály általi engedményről, így számon tartották, hogy adventkor vasárnap is lehetőségük van a bevásárlásra.

Az advent beköszöntével megindult a bevásárlási láz, amely mind az ajándékokra, mind az egyéb, karácsonyhoz szükséges kellékekre vonatkozik. A nézelődő nagyon sok, a legtöbben még csak tájékozódnak vasárnap, vagy kellemes időtöltésnek szánja a vasárnapi bevásárló körutat.

Sok pénzt fogunk költeni
A szakemberek arra számítanak, hogy erős kereskedelmi forgalmat fognak realizálni a karácsonyi időszak előtt, és az emberek sokat fognak elkölteni az ünnep ürügyén. Bővülést várnak tavaly decemberéhez képest az elköltött összegek volumenében, ugyanakkor véleményük szerint élelmiszerre és ajándékokra közel hasonló összegeket fogunk elkölteni országosan, mint tavaly.

A ma már Magyarországon is országosan bevezetett Fekete Péntek, mely a karácsonyi költekezés kezdetét jelenti, és hatalmas akciókkal kecsegteti a vásárlókat, idén is nagy forgalmat hozott az üzleteknek. Sok helyen a napi forgalom négyszeresét is elérték az üzletek, elsősorban azok, amelyek elektronikai cikkeket árusítanak, hiszen ezek a termékek idén is nagyon népszerűek. A vásárlók leggyakrabban a szórakoztató elektronikai termékeket, azon belül is a televíziókat keresik, igen népszerűek a nagyképernyős, okostelevíziók.

A televíziók mellett tarol a könyv- és játékpiac
Az elektronikai termékek mellett a könyvek és a játékok iránt is nagy a kereslet a karácsony előtti időszakban. A könyvesboltok karácsony előtt realizálják az éves forgalmuk egy nem elhanyagolható részét, hiszen sokan egy-egy könyvvel kedveskednek szeretteiknek karácsonykor. Hatalmas forgalmat realizálnak ilyenkor azok az üzletek is, amelyek játékokat forgalmaznak, és nem elhanyagolható a játék webáruházak karácsony előtti forgalma sem. Az online vásárlás ugyanakkor más területeken is egyre népszerűbb, a legtöbben már kipróbálták, és rendszeresen alkalmazzák is a vásárlásnak ezen, kényelmesebb formáját.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.