Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2020. Július 29. 10:04, szerda | Helyi
Forrás: infoesztergom.hu

Elítélték azt az asszonyt, akinek gondatlansága miatt halt meg az apósa

Elítélték azt az asszonyt, akinek gondatlansága miatt halt meg az apósa

A Győri Ítélőtábla a Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség vádirata alapján megismételt, másodfokú eljárásban gondatlanságból elkövetett emberölés vétsége miatt mondta ki bűnösnek azt a 43 éves lábatlani nőt,

aki nem gondoskodott az apósáról, melynek következtében a sértett meghalt – közölte az ügyészség.

A Komárom-Esztergom Megyei Főügyészég nyújtott be vádiratot a nővel szemben, aki 2016. január 26-án a 81 éves beteg, önmagát ellátni nem képes, mentálisan sérült apósának a felügyeletéről nem gondoskodott. Amíg ő aludt a sértett a kulcsra nem zárt házból egy pulóverben kiment a kertbe, elesett, majd annyira átfagyott, hogy a kórházban életét vesztette.

A Tatabányai Törvényszék a vádlottat felmentette, mely döntését a Győri Ítélőtábla helyben hagyta azzal a lényegi indokolással, hogy a vádlottnak nem volt jogszabályból, szerződésből eredő kötelessége gondozni a vádlottat, ezen túlmenően minden tőle telhetőt megtett, azt pedig előre nem láthatta, hogy a sértett kimegy a házból és ott elesik, majd pedig megfagy. Az ügyészség felülvizsgálati indítványára a Kúria a Győri Ítélőtábla határozatát hatályon kívül helyezte és új másodfokú eljárás lefolytatására utasította.

A megismételt eljárás eredményeképpen az ügyészség indítványának megfelelően a Győri Ítélőtábla gondatlanságból elkövetett emberölés vétsége miatt bűnösnek mondta ki a vádlottat tekintettel arra, hogy a vádlott a fennálló gondossági kötelezettségét megszegte, amikor nem zárta be a bejárati ajtót mielőtt aludni tért, cselekménye következményét pedig azért nem láthatta előre, mert a tőle elvárható figyelmet elmulasztotta, a sértett testi épségének védelme érdekében nem tett és nem is akart semmit tenni.

Ezért a magatartásáért a bíróság a vádlottat kettő év időtartamra próbára bocsátotta, enyhítő körülményként vette figyelembe a javára, hogy a vádlott büntetlen előéletű, két kiskorú gyermekről gondoskodik, azt, hogy a sértettnek saját sorsú betegsége is volt, továbbá a jelentős időmúlást.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.