Városlista
2022. augusztus 8, hétfő - László

Hírek

2021. November 23. 07:33, kedd | Helyi
Forrás: esztergom.hu

Elkelt a Sándor-palota, tartalmas adventünk lesz, megszabadulhatunk a felesleges elektronikai hulladéktól

Elkelt a Sándor-palota, tartalmas adventünk lesz, megszabadulhatunk a felesleges elektronikai hulladéktól

Többek között a fenti kérdésekben döntött a testület, de módosították a város forgalmi és parkolási rendjéről szóló rendeletet, és öt éves burkolatbontási tilalmat rendeltek el minden újonnan átadott útszakasz esetében.

Esztergom Város Képviselő-testülete november 18-án tartotta rendes ülését, amelyen 26 napirendi pontot tárgyaltak meg.

A napirendek között egyebek mellett szerepelt az önkormányzati lakások bérbeadásáról szóló rendelet módosítása, beszámoló a helyi adóhatóság tevékenységéről, az orvosi és védőnői körzetekről szóló önkormányzati rendelet módosítása, meghosszabbították az Önkormányzat és a Volánbusz Zrt. közötti közszolgáltatási szerződést, illetve a hulladékgazdálkodási rendeletet úgy módosították, hogy külön kategóriába sorolták a társasházakat és a családi lakóépületeket. A testület továbbá elfogadta az Esztergomi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság 2020. évi tevékenységéről szóló beszámolót is.

A lakossági elektronikai hulladék begyűjtése és kezelése jelenleg nem megoldott, ezért a képviselők döntöttek arról, hogy az Esztergomi Közös Önkormányzati Hivatal lakossági elektronikai hulladékgyűjtő akciót szervezzen, melyre december 17-18-án, három helyszínen kerül sor.

A november 18-i ülésen az esztergomi közvéleményt talán a leginkább érdeklő kérdések az adventi vásárról és rendezvényekről, illetve a Sándor-palota sorsával foglalkozó döntés meghozatala volt.
Az esztergom.hu oldalon tegnap megjelent tájékoztató szerint idén igazán színvonalas, programdús adventi időszakra számíthatunk. A város ünnepi rendezvénysorozata az első adventi gyertya meggyújtásával kezdődik a fénybe öltöztetett belvárosban, a Széchenyi téri Szentháromság szobor előtt.

Az egy hónapig tartó ünnepi programsorozat célja, hogy minden látogató átélhesse, megtapasztalhassa a meghitt, „békebeli” adventi hangulatot, hogy a város polgárai részeseivé váljanak az ünnepi eseményeknek. A gyerekek számára szervezett programok a szórakoztatás mellett az ismeretterjesztésben is fontos feladatot töltenek be. A rendezvény központja ezúttal is a Széchenyi tér lesz. Hétvégéken és a jeles napokon: Mikulás, Luca napja szabadtéri programok várnak mindenkit Esztergom főterén.
Idén Adventkor is minden hétvégén kigyúl majd egy gyertya a város közös adventi koszorúján, a karácsonyra hangolódás jegyében szerveznek adventi vásárt, ahol sok kézműves portékával találkozhatunk, illetve számos előadóművész is fellép majd a rendezvényeken. „A szilveszteri program az év közös búcsúztatásának és az új év köszöntésének elmaradhatatlan eseménye. A hagyományoknak megfelelően a Széchenyi téren előadóművészek koncertjeivel búcsúztatjuk az óesztendőt. A Képviselő-testület úgy döntött, hogy a 2021. év végi rendezvények (advent, szilveszter) lebonyolítására vonatkozó feladatát átadja az „Esztergomi Turisztikai Nonprofit” Korlátolt Felelősségű Társaságnak, amelynek az év végi ünnepségek lebonyolítására működési célú támogatásként bruttó 22.000.000 forintot biztosít.”-olvasható a város weboldalán.

Nem kevésbé lényeges kérdésben, a régóta üresen álló és lassan az enyészetté váló Sándor-palota sorsáról is döntés született. A város egyik emblematikus épületének megmentése és funkcióval való megtöltése érdekében a Pénzügyi és Jogi Bizottság nyilvános versenytárgyalást hirdetett, melynek során értékesíteni kívánta az épületet.

A versenytárgyalás végül eredményesnek bizonyult, így hamarosan egy újabb épület újulhat meg és válhat Esztergom ékkövévé.

„A Jókai utca 1. és 3. szám alatti ingatlanok együttes érékesítésére a Pénzügyi és Jogi Bizottság nyilvános versenytárgyalást hirdetett. Az induló vételár 105.300.000 Ft volt. A megadott határidőn belül egy pályázó, a MOL-Új Európa Alapítvány jelentkezett. Az ingatlan az Alapítvány állandó székhelye lenne, innen irányítanák és működtetnék az Alapítvány mindennapi ügymenetét. Ennek érdekében az épületben alakítanák ki az Alapítvány irodáit. Az Alapítvány jelentős tevékenységet folytat a kultúra, művészet, sport és környezetvédelem területén, pályázati programjaikkal több száz civil szervezettel, egyesülettel állnak napi kapcsolatban. Olyan székhelyet keresnek, ahol a civil szférával való kapcsolataikat intézményes keretek között tudják kialakítani és fejleszteni, igazi kulturális találkozóhellyé fejlesztve az épületet. Az ingatlan helyet adna továbbá az Alapítvány eseményeinek, rendezvényeinek, ünnepségeinek, díjátadóinak is. Az épület fejlesztése során a művészet bemutatására és átélésére alkalmas terek kerülnek kialakításra. Az Alapítvány célja, hogy a kárpát-medencei kultúra, művészet és sport értékei széles körben bemutatásra kerülhessenek. A pályázat bontása során megállapításra került, hogy a benyújtott pályázat a kiírásban foglaltaknak megfelel. A Képviselő-testület az eljárást érvényesnek és eredményesnek nyilvánította, és úgy döntött, hogy a Jókai utca 1. és 3. szám alatti ingatlanok adás-vételére szerződést köt a MOL-Új Európa Alapítvánnyal 105.300.000 Ft vételárért.”

A képviselő-testületi ülés teljes beszámolója elérhető az alábbi linken: https://esztergom.hu/esztergomi/hirek/hir/528-beszamolo-a-2021-10-21-napjan-megtartott-rendes-kepviselo-testuleti-ulesrol

Ezek érdekelhetnek még

2022. Augusztus 08. 12:08, hétfő | Helyi

Októbertől látható a mozikban az egészestés Toldi

Jankovics Marcell születésnapjához igazítva, október 20-tól látható a mozikban a tavaly elhunyt rajzfilmrendező utolsó munkája, a Toldi című egészestés animációs film - tájékoztatta az MTI-t hétfőn a Kecskemétfilm.

2022. Augusztus 03. 10:23, szerda | Helyi

FARKAS NOÉMI: NEMIGEN…

Farkas Noémi képzőművész nemigen… című kiállítását 2022. augusztus 5-én nyitja meg az Eurohíd Alapítvány a Kapcsolatok Házában.

2022. Július 22. 16:02, péntek | Helyi

Tovább építkezik a Richter

A Richter Gedeon Nyrt. dorogi fióktelepén jelenleg a Szteroid üzem részleges felújítása, valamint a hármas porta építése zajlik.

2022. Július 22. 07:00, péntek | Helyi

Újabb három majomhimlős esetet igazoltak Magyarországon

Újabb három majomhimlős esetet igazoltak Magyarországon, ezzel 33-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) csütörtökön az MTI-vel.