Városlista
2021. május 6, csütörtök - Ivett

Hírek

2021. Április 30. 07:21, péntek | Helyi
Forrás: Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat

Elkészült a határon átnyúló, Esztergomot is érintő kerékpáros zarándokút

Elkészült a határon átnyúló, Esztergomot is érintő kerékpáros zarándokút

Négy - szlovákiai és magyar - megye együttműködésében megvalósított SacraVelo - Határon átnyúló kerékpáros zarándokutak hálózata a Duna térségében című projekt záró rendezvényét tartották meg kedden.

A szlovákiai Nagyszombat megye szervezésében megtartott esemény a járványhelyzetre való tekintettel online térben zajlott, csaknem száz résztvevővel. A rendezvényen bemutatták a projekt fizikai eredményeit: az útirány jelző táblákkal kijelölt, közel 1000 km hosszan kerékpározásra alkalmas hálózatot, az érintett településeken elhelyezett pihenőhelyeket, valamint a kerékpáros zarándokút hálózat önálló weboldalát (www.sacravelo.eu) és az onnan letölthető mobil applikációt.

Ezen kívül előadások hangzottak el a különböző zarándokutak (Mária út, Szent Márton út) jelenlegi működéséről, a zarándoklatok hagyományáról és jövőjéről, és szó esett a SacraVelo lehetséges további fejlesztéséről is. Az előadók között volt Popovics György, a Komárom-Esztergom megyei közgyűlés elnöke és Romanek Etelka alelnök is. Előadásaik és az utat népszerűsítő imázsfilm megtekinthetők a Mimegyénk nevű YouTube csatornán, s a napokban folyamatosan megjelennek a megyei önkormányzat Facebook oldalán is.

A kerékpáros zarándokokat megyénkben 241 km hosszan, 38 település közigazgatási területét érintően vezeti útbaigazító táblarendszer, és valamennyi településen pihenőhely várja, melyeket szintén a projekt keretében telepítettek. Az útvonal a szakrális értékeken túl feltárja a terület gazdag kulturális és természeti örökségét is.


A projekt az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program keretében az Európai Unió támogatásával valósult meg.

Fotók:Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat/ Facebook

Ezek érdekelhetnek még

2021. Május 06. 12:11, csütörtök | Helyi

Itt a „Magyar Róma!” címmel, két útvonalon indítja újra várostörténeti sétáit a Cathedralis Tours

Május 1 és október 30 között hétvégenként pénteken, szombaton és vasárnap délelőtt a Vízivárost és a Várhegyet, szombaton és vasárnap délutánonként pedig a Szent Tamás-hegyet és történetét ismerhetik meg a résztvevők.

2021. Május 06. 07:46, csütörtök | Helyi

Újra látogatható a dömösi prépostság altemploma

Május 8-tól szervezetten látogatható a prépostság altemploma. A lelkiségi programokra még várni kell, de a vezetett műemléki bemutatás már most szombattól elérhető lesz.

2021. Május 06. 06:28, csütörtök | Helyi

Indulnak a bunker és orchidea túrák

A Duna-Ipoly Nemzeti Park május 8-tól újra megtartja vezetett túráit a Strázsa-hegyen és környékén, amelyekre már most lehet jelentkezni.

2021. Május 05. 08:03, szerda | Helyi

Hagyományos esztergomi Mindszenty-szentmise

Május 8-án, 10.30 órától engesztelő szentmisét mutatnak be az Esztergomi Prímási Bazilikában Tiszteletreméltó Mindszenty József bíboros újratemetésének 30. évfordulóján.