Városlista
2024. június 25, kedd - Vilmos

Hírek

2021. Április 30. 07:21, péntek | Helyi
Forrás: Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat

Elkészült a határon átnyúló, Esztergomot is érintő kerékpáros zarándokút

Elkészült a határon átnyúló, Esztergomot is érintő kerékpáros zarándokút

Négy - szlovákiai és magyar - megye együttműködésében megvalósított SacraVelo - Határon átnyúló kerékpáros zarándokutak hálózata a Duna térségében című projekt záró rendezvényét tartották meg kedden.

A szlovákiai Nagyszombat megye szervezésében megtartott esemény a járványhelyzetre való tekintettel online térben zajlott, csaknem száz résztvevővel. A rendezvényen bemutatták a projekt fizikai eredményeit: az útirány jelző táblákkal kijelölt, közel 1000 km hosszan kerékpározásra alkalmas hálózatot, az érintett településeken elhelyezett pihenőhelyeket, valamint a kerékpáros zarándokút hálózat önálló weboldalát (www.sacravelo.eu) és az onnan letölthető mobil applikációt.

Ezen kívül előadások hangzottak el a különböző zarándokutak (Mária út, Szent Márton út) jelenlegi működéséről, a zarándoklatok hagyományáról és jövőjéről, és szó esett a SacraVelo lehetséges további fejlesztéséről is. Az előadók között volt Popovics György, a Komárom-Esztergom megyei közgyűlés elnöke és Romanek Etelka alelnök is. Előadásaik és az utat népszerűsítő imázsfilm megtekinthetők a Mimegyénk nevű YouTube csatornán, s a napokban folyamatosan megjelennek a megyei önkormányzat Facebook oldalán is.

A kerékpáros zarándokokat megyénkben 241 km hosszan, 38 település közigazgatási területét érintően vezeti útbaigazító táblarendszer, és valamennyi településen pihenőhely várja, melyeket szintén a projekt keretében telepítettek. Az útvonal a szakrális értékeken túl feltárja a terület gazdag kulturális és természeti örökségét is.


A projekt az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program keretében az Európai Unió támogatásával valósult meg.

Fotók:Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat/ Facebook

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 21. 22:26, péntek | Helyi

Látványos tudományos műsorral készül a Richter a Múzeumok Éjszakájára

Június 22-én, szombaton a Múzeumok Éjszakáján a Duna Múzeumban lélegzetelállító tudományos show-t mutat be az esztergomi rendezvény támogatója, a Richter Gedeon Nyrt.

2024. Május 28. 19:52, kedd | Helyi

Tűzoltó gyereknapot rendezett a Richter

Immáron harmadik alkalommal rendeztek Richter Tűzoltó Gyereknapot Dorogon.

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.

2024. Május 21. 17:21, kedd | Helyi

Jöjjön el gyermekével a Richter Tűzoltó Gyereknapra!

Május 25-én, szombaton immár harmadik alkalommal rendeznek interaktív gyereknapot a Richter Gedeon Nyrt. dorogi gyáregységének nagyparkolójában.