Városlista
2022. szeptember 30, péntek - Jeromos

Hírek

2013. Január 05. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Elkészült az ÁSZ 2013. első félévi ellenőrzési terve

Elkészült az ÁSZ 2013. első félévi ellenőrzési terve

Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke december végén átadta az ÁSZ 2013. első félévi ellenőrzési tervét Latorcai Jánosnak, az Országgyűlés alelnökének. A terv szerint a következő hat hónapban folytatódik a központi költségvetési szervek, valamint az önkormányzatok kiemelt ellenőrzése. Emellett olyan területek kerülnek górcső alá, mint a közmédia vagy a közbeszerzési rendszer.

Az Állami Számvevőszék ellenőrzési tevékenységét az intézmény elnöke által jóváhagyott ellenőrzési terv alapján végzi, amelyet az ÁSZ féléves tervezési ciklusonként hoz nyilvánosságra. A következő hat hónapos ellenőrzési tervet Domokos László ÁSZ elnök, Latorcai Jánosnak, az Országgyűlés alelnökének adta át.

Az ÁSZ harmadik alkalommal készített féléves időszakot átfogó ellenőrzési tervet, az úgynevezett gördülő tervezés módszerének alkalmazásával. Ez hatékonyabb, eredményesebb és társadalmilag hasznosabb ellenőrzések lefolytatását teszi lehetővé - mondta el a találkozón Domokos László. A tervezés összetett szempontrendszer alapján történt - tette hozzá az ÁSZ elnöke. Kiemelte: „Az előkészítés során a törvényi kötelezettségek mellett figyelembe vettük az egyes ellenőrzési témák országgyűlési és társadalmi hasznosításának igényét és lehetőségeit, valamint kiemelt figyelmet fordítottunk fokozott kockázatú területekre'.

Domokos László hangsúlyozta: az új számvevőszéki törvénynek köszönhetően immár gyakorlati következménye van a jelentéseknek, az ellenőrzötteknek ugyanis intézkedési tervet kell készíteniük, és azt az ÁSZ jóváhagyása után, végre is kell hajtaniuk. Domokos László rámutatott: nagyon lényeges, hogy az Országgyűlés, mint törvényalkotó felismerte ezt a korábbi hiányosságot és megfelelő jogosítványokkal ruházta fel a Számvevőszéket.

Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke az eszmecserén hangsúlyozta: alapvető jelentősége van, hogy Magyarországon végérvényesen lezárult a következmények nélküli ellenőrzések korszaka, és az új törvényi szabályozásnak köszönhetően az Állami Számvevőszék valóban a közpénzek őreként képes fellépni.

Fókuszban a központi költségvetési szervek és az önkormányzatok

Az átadott ellenőrzési terv 41 ellenőrzést tartalmaz. Ezek közül 15 ellenőrzés és az utóellenőrzések a 2012-es évről húzódnak át, 14 ellenőrzés 2013. első félévében kezdődik el, emellett 11 új ellenőrzés indul, amelyeket a törvényi kötelezettség szerint éves, illetve kétéves gyakorisággal kell elvégezni.

A tervben az ÁSZ középtávú stratégiájával összhangban súlyponti feladatként szerepel a Magyarország 2014. évi költségvetéséről szóló törvényjavaslat véleményezése, valamint a 2012. évi költségvetés végrehajtásának ellenőrzése. A zárszámadási ellenőrzés jövőre kiterjed a közfeladatot ellátó központi intézmények körére is. A sorozat-ellenőrzések keretében folytatódnak a központi intézmények és önkormányzatok vagyoni, pénzügyi helyzetét, belső kontrollrendszerét értékelő ellenőrzések is.

Ezzel párhuzamosan több, a társadalmi érdeklődés középpontjában álló téma ellenőrzését is megkezdi az ÁSZ 2013. első félévében. A Számvevőszék véleményt mond többek között az uniós források elosztásában és a felhasználás ellenőrzésében résztvevő szervezetek tevékenységéről, a közszolgálati média- és hírszolgáltatás megújításáról, a kisebbségi-nemzetiségi önkormányzatok gazdálkodásáról, valamint az új közbeszerzési rendszerről is.

A cikket, valamint az Állami Számvevőszék 2013. első félévi ellenőrzési tervét az ÁSZ Hírportálon találja meg.

Címkék: ÁSZ

Ezek érdekelhetnek még

2022. Szeptember 30. 08:35, péntek | Belföld

Duna House: átlagosan legalább harminc millió forint szükséges egy ingatlan megvásárlásához

Míg két-három évvel ezelőtt nagy átlagban húsz millió forint elegendő volt egy ingatan megvásárlásához, addig ma már legalább harminc millió forint kell egy átlagos lakás vagy telek megvételéhez a Duna House elemzése szerint.

2022. Szeptember 30. 08:29, péntek | Belföld

Orbán: hazudtak Brüsszelben az európai embereknek

Hazudtak Brüsszelben az európai embereknek, amikor azt mondták, hogy a szankciókat nem terjesztik ki az energiára és azok az ukrajnai háború gyors lezárását eredményezik majd - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök pénteken.

2022. Szeptember 30. 06:00, péntek | Belföld

Nagyszabású programsorozattal ünneplik az István, a király című rockopera bemutatásának 40. évfordulóját

Nagyszabású programsorozattal, a Magyar Nemzeti Múzeumban kiállítással, a Papp László Budapest Sportarénában jubileumi előadással, továbbá koncertturnéval ünnepelhetünk.

2022. Szeptember 30. 06:00, péntek | Belföld

Szalay-Bobrovniczky: a szankciók miatt kialakult gazdasági válság ellenére a haderőfejlesztés tovább folytatódik

A haderőfejlesztés folytatódik az Oroszországgal szembeni szankciók hatására kialakult globális gazdasági válság ellenére, a honvédelmi alapnak köszönhetően a folyamat fennmarad, és nem abbahagyják, hanem inkább felgyorsítják.