Városlista
2024. április 17, szerda - Rudolf

Hírek

2011. Augusztus 20. 07:41, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress

Elkészültek az első agyat utánzó chipek

Elkészültek az első agyat utánzó chipek

Az IBM tudósai fejlesztették ki azt a mikroprocesszort, amely az eddigi legjobb kísérlet arra, hogy mesterségesen utánozzák az emberi agy felépítését és működését.

A szakértők szerint a chipek működése annyira összehangolt, hogy a szerkezet akár képes lehet arra is, hogy folyamatosan tanuljon és fejlődjön.

A tudósok elmondása szerint a rendszer éppen úgy működik, mint az agy: amikor új információval találkozik, újrarendezi az összes információs kapcsolatát, hasonlóan ahhoz, ahogyan a biológiai szinapszisok működnek. Ez pedig azt jelenti, hogy a mikroprocesszor arra is képes lehet, hogy tanuljon - írja a BBC.

Dharmendra Modha, a projekt vezetője elmondta: hosszú távú céljuk az, hogy a szerkezet reprodukálni tudja azokat a folyamatokat, amelyek az emberi agyban mennek végbe olyankor, amikor az emberek éreznek, érzékelnek, és új dolgokat fedeznek fel.

Néhány bizakodó szakember máris abban reménykedik, hogy a fejlesztéseknek köszönhetően a rendszer egyszer eléri azt a fordulópontot, amikor a gépi tudat létrehozása lehetséges lesz. Mások ugyanakkor sokkal óvatosabbak: véleményük szerint a megismerés és a tanulás sokkal összetettebb folyamat, mint amit számításokkal szimulálni lehetne.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: tudós

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni