Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2021. Január 12. 12:18, kedd | Helyi
Forrás: infoesztergom.hu

Elkezdődött a kormoránok gyérítése a Dunán

Elkezdődött a kormoránok gyérítése a Dunán

Száz madár tervezett kilövésével kezdte meg a kormoránok gyérítését a kezelésében lévő Duna menti horgászvizeken Komárom-Esztergom Megyei Horgászegyesületek Szövetsége.

A csapatostól megjelenő madarak rendkívül nagy kárt okoznak a halállomány elfogyasztásával és megsebesítésével - olvasható a közleményben.

A szövetség szakmai igazgatója elmondta, a téli időszakban közel 2000 kormorán zsákmányolja folyamatosan a halat a Dunából. Egy madár az életben maradáshoz fél-egy kiló halat is megeszik, az átlaggal számolva a megyében telelő madarak a folyóból 1500 kiló halat zsákmányolnak minden itt töltött napon. Az ellenük való védekezés elengedhetetlen a jövő halállományának védelme, megtartása és növelése érdekében.

Másfél-két percet bírnak ki a víz alatt, aktív úszással, cikázva üldözik a halakat. Ha többen vannak, csapatban vadásznak. Képesek arra, hogy a halakat egy-egy öbölbe tereljék és kiegyék őket a vízből. Közel sem halásznak száz százalékos hatékonysággal, ezért rengeteg sebzett hal marad utánuk, a kampós csőrvég okozta borzalmas sérülésekkel.



A kormorán, vagy kárókatona egy régebbi korszákból fennmaradt madárfaj. Tollát nem tudja vízhatlanná tenni, testének melegével fűti magát, ehhez viszont folyamatosan ennie kell. Előszeretettel fogyasztja a védett fajok közül a selymes durbincsot, a magyar bucót és a német bucót. Ezeket a fajokat nem lehet pótolni, mert nincsenek tenyésztésben, hiányuk ökológiai katasztrófához vezethet.

A horgászoknak, illetve a velük együttműködő vadászoknak nem célja kiirtani a kormoránt, viszont kártételük miatt szükséges az állomány nagyságának szabályozása. Azonban ez nem könnyű, mert az eszes madár nagyon hamar kiismeri az ember szokásait, például a puskával érkezők elől elmenekül - ismertette Schmidt-Kovács Bence.

Forrás: KEMHESZ
Fotók: KEMHESZ és Sinkó Lajos - Győri Fotóklub

Címkék: duna, gyérítés, kormorán

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.

2024. Március 06. 21:59, szerda | Helyi

ELLEPTÉK A BÉKÁK ESZTERGOMBAN A FÁRIKÚTI UTAT