Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2011. November 06. 07:21, vasárnap | Belföld
Forrás: OrientPress

Ellenőrzik a kutyákat örökbefogadó gazdákat

Ellenőrzik a kutyákat örökbefogadó gazdákat

Ellenőrizheti a fővárosban örökbefogadott kutyák állapotát, tartási körülményeit egy állatvédő egyesület.

A Cerberos tagjai a Fővárosi Közterület-felügyelet meghatalmazásával kereshetik fel az állattartókat, és mérhetik fel a gazdák nyújtotta hátteret – ha pedig súlyos szabálytalanságot észlelnek, a kutyatartó ellen eljárás is indul.

A Fővárosi Közterület-felügyelet Állategészségügyi Szolgálata ebben az évben új örökbefogadási eljárást dolgozott ki, melynek egyik fontos pontja az, hogy a gazdához került állat sorsáról, körülményeiről tájékozódik.

A törvényben is előírt felelősségteljes állattartás betartását ellenőrizni kell – véli a hatóság. Ennek érdekében írt alá együttműködési megállapodást Fővárosi Közterület-felügyelet és a Cerberos Állatvédő Egyesület.

A paktum értelmében az egyesület tagjai jogosultak az Állategészségügyi Szolgálat nevében és képviseletében - a Felügyelettől kapott megbízólevél birtokában - az örökbefogadó lakhelyén ellenőrizni, hogy az örökbeadott állat befogadója betartja-e az örökbefogadási okmányban vállalt kötelezettségeit. Az Egyesület ellenőrzést végző tagja az ellenőrzés megkezdése előtt köteles az örökbefogadónak fényképes igazolvánnyal és megbízólevele felmutatásával igazolnia magát.

Az egyesület a gondos állattartás szabályainak betartatása mellett segítséget nyújt a Felügyelet Állategészségügyi Szolgálatánál található állatok gazdához, azaz örökbefogadóhoz juttatásában. Az Egyesület a Szolgálat által készített állatfotókat terjeszti az interneten, tagjaik saját oldalaikon, blogokon közösségi oldalakon helyezik el azokat és részt vállalnak az Állategészségügyi Szolgálat kiadványainak terjesztésében is. A Felügyelet pedig biztosítja a szakmai tájékoztatást és irányítást az Egyesület tagjainak tevékenységéhez.

Az Állategészségügyi Szolgálatnál nemrégiben lépett életbe új örökbefogadási protokoll célja, hogy az örökbe adandó eb a lehető legjobb, és számára megfelelő helyre, felelős, gondos gazdihoz kerüljön. Éppen ezért a Szolgálat munkatársai az állattartásra vonatkozó ismeretek felmérése mellett interjúval tájékozódnak az örökbe fogadni szándékozó állattartáshoz szükséges attitűdjéről, körülményeiről, és az örökbefogadó-jelölt elképzeléseit megpróbálják összhangba hozni az állatgondozók tapasztalataival, ezzel segítve a kutya kiválasztását.

Etológusok közreműködésével alakítottak ki egy olyan rendszert, amely alapján az örökbefogadó is több információt kap a kutya viselkedéséről. Az örökbefogadóval örökbefogadási megállapodást kötnek, mely okiratban a gazdi jogait, feladatait és a tartás körülményeinek utólagos ellenőrzését is rögzítik. Ebben a munkában vállaltak jelentős szerepet - a megállapodás alapján - a Cerberos Állatvédő Egyesület önkéntesei, akik amennyiben azt tapasztalják, hogy valaki az állattartás szabályait súlyosan megsérti, jelzik azt az intézménynek, amely ebrendészeti eljárást kezdeményez a felelőtlen állattartóval szemben.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.