Városlista
2022. október 4, kedd - Ferenc

Hírek

2014. Június 30. 08:14, hétfő | Helyi

Elmarasztalt polgármesteri hivatal és polgármester - közlemény

Elmarasztalt polgármesteri hivatal és polgármester - közlemény

Elmarasztalta az Állami Számvevőszék Esztergom Város Polgármesteri Hivatalát és Tétényi Évát!

Az Állami Számvevőszék öt területen vizsgálta a hivatal működését és mind az ötben a lehető legrosszabb elbírálást kapta. Szó szerint ez a következő:

„A számvevőszéki ellenőrzés az ellenőrzött kifizetésekkel összefüggésben a rendelkezésre bocsátott dokumentumok alapján kár bekövetkeztére utaló adatot, tényt nem állapított meg, azonban a gazdálkodásban kulcsszerepet betöltő kontrollok gyenge működése miatt fennáll a hibák bekövetkezésének kockázata.
A nem megfelelően szabályozott és működtetett belső kontrollok korrupciós kockázatot hordoznak.”

Tétényi Évát többek között a következő megállapítások sújtják:

„ A polgármester mint kötelezettségvállaló-az Ávr. 57. §(4) bekezdésében foglaltak ellenére- 2012. március 30-át követően nem jelölte ki írásban az Önkormányzat kiadási előirányzatai vonatkozásában a teljesítésigazolásra jogosult személyeket.” Az Állami Számvevőszék szerint nem ellenőrzik jogszabályszerűen a közpénzek elköltésének menetét.

„A számvevőszéki ellenőrzés megállapításai alapján az Önkormányzatnál a belső kontrollrendszer kialakítása összefoglalóan értékelve nem felelt meg a jogszabályi előírásoknak. A kulcskontrollok működése gyenge volt, a megbízási szerződés megkötése, illetve a belső ellenőrzés működése nem felelt meg a jogszabályi előírásoknak. A megállapított szabályozásbeli és működésbeli hiányosságok magukban hordozzák a szabálytalan működés kockázatát.”

A vizsgált területek a következők, az eredmény pedig egyértelmű:

Kontrollkörnyezet: nem megfelelő
Kockázatkezelési rendszer: nem megfelelő
Kontrolltevékenységek: nem megfelelő
Információs és kommunikációs rendszer: nem megfelelő
Monitoring rendszer: nem megfelelő

Az Állami Számvevőszék és az esztergomi emberek szerint is: „demokratikus társadalmakban alapvető igény, hogy a közpénzeket, a közvagyont használók tevékenységükről elszámoljanak, ahhoz egyértelmű és érvényesíthető felelősségi szabályok társuljanak. Ennek a jogos igénynek az érvényesítéséhez meg kell teremteni azokat a folyamatokat, rendszereket, amelyek nélkülözhetetlenek az elszámoltatáshoz. Az elszámoltatás eredményes működtetéséhez szükség van a megfelelő információs, kontroll, értékelési és beszámolási rendszerek kialakítására.”

A fentiek alapján megállapítható, hogy az esztergomi Polgármesteri Hivatal nem a jogszabályoknak megfelelően működött illetve működik. Felszólítjuk Tétényi Évát, hogy számoljon el végre az esztergomi polgárok felé és hagyja abba a kampánypolitizálást, a ciklusból hátra lévő időt pedig fordítsa az érdemi munkára.

Fidesz-KDNP esztergomi képviselőcsoportja nevében
Steindl Balázs
frakcióvezető

Ezek érdekelhetnek még

2022. Szeptember 29. 16:43, csütörtök | Helyi

Technológiai korszerűsítés megvalósítása a C-SPED 84 Kft.-nél

C-SPED 84 Kft. az Európai Regionális Fejlesztési Alapból és hazai központi költségvetési előirányzatból 120,32 millió forint feltételesen vissza nem térítendő támogatásban részesült.

2022. Szeptember 28. 08:36, szerda | Helyi

A Grand Hotel Esztergom csapatába Recepcióst keresünk!

A szálloda – a Continental Group üzemeltetésében – a város központjában épült, a Mária Valéria hídra felvezető Táncsics utcában, a Prímás-szigeten.

2022. Szeptember 26. 09:17, hétfő | Helyi

Már Esztergomban és környékén is házhoz szállít a Tesco