Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2011. Október 11. 07:17, kedd | Belföld
Forrás: MTI

Elmeszelték a Tescót

Elmeszelték a Tescót

A dohánytermékek árának szabálytalan feltüntetése miatt négymillió forintra bírságolta a Tesco-Global Zrt.-t a Pest Megyei Kormányhivatal fogyasztóvédelmi felügyelősége – közölte a kommunikációs vezető az MTI-vel.

A felügyelőség a cég budaörsi hipermarketjében történt ellenőrzést követően indított eljárást, mert az áruházban a kasszák fölötti, zárt boxból kínált cigaretták eladási ára nem volt külön feltüntetve (csak a termékek csomagolásán elhelyezett cigaretta adójegyen) – mondta Kiss Attila. A felügyelőség alapvetően azt kifogásolta, hogy mivel a vásárló nem foghatja meg a cigarettásdobozokat, a dohánytermékek árairól a kiszolgálás előtt nem tájékozódhat teljes körűen.

Tarnai Richárd Pest megyei kormánymegbízott az eset kapcsán hangsúlyozta, hogy a fogyasztói árak feltüntetésével kapcsolatban minden magyar polgárt ugyanazon jogok kell, hogy megillessenek, mint bármely más európai polgárt. A kormánymegbízott kiemelte: a hivatal feladata, hogy a magyar vásárlók érdekeit szolgáló szabályozást betartassa. A felügyelőség megítélése szerint minden olyan értékesítés során, amikor a vásárló kizárólag azután tud tájékozódni a termék áráról, miután azt a pénztárostól elkérte, sérül a fogyasztók tájékoztatáshoz fűződő joga. A fogyasztóvédelemről szóló törvény ugyanis többek között kimondja, hogy „az eladási árat, az egységárat, illetve a szolgáltatás díját egyértelműen, könnyen azonosíthatóan és tisztán olvashatóan kell feltüntetni”.

A Tesco-Global Zrt.-re 4 millió forint fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki a hatóság, valamint arra kötelezte a céget, hogy az általa üzemeltetett kereskedelmi egységekben a dohánytermékek eladási árát jól látható módon tüntesse fel. Tarnai Richárd a nyáron rendelte el, hogy valamennyi áruházlánc megyei üzletében végezzenek fokozott ellenőrzést, miután lejárt szavatosságú árura bukkantak. Az ellenőrzés eredményeként a kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatósága több áruházláncot is milliós nagyságrendű élelmiszer-ellenőrzési bírsággal sújtott. (lm)

MTI

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.