Városlista
2024. május 26, vasárnap - Fülöp

Hírek

2013. November 17. 08:02, vasárnap | Helyi
Forrás: Esztergomi Járási Népegészségügyi Intézet

Előzzük meg az influenzát!

Előzzük meg az influenzát!

Az őszi-téli időszakban gyakoriak a légúti megbetegedések, melyeket bizonyos baktériumok és vírusok is okozhatnak. Az influenzavírusok által okozott fertőző megbetegedés az influenza. Hogyan előzzük meg?

A kórokozók köhögéskor, tüsszentéssel, beszéd közben légúti váladékcseppek révén, cseppfertőzéssel terjednek.

Tünetek: hirtelen kezdet, magas láz, erős fejfájás, izomfájdalom, gyengeség, torokfájás, rossz közérzet.

Egy átlagos influenzaszezonban a lakosság minimum 5-10 százaléka fertőződik meg a vírussal. A megbetegedés és szövődményei miatt halálozások is történhetnek, melyek főként időseknél, csecsemőknél, krónikus alapbetegségben szenvedőknél fordulnak elő. A betegség miatt az immunrendszer legyengül, így más fertőzésekre is fogékonyabb a szervezet. A tüdőgyulladás gyakori szövődmény, melyet pneomococcus baktériumok idéznek elő. Ez védőoltással szintén megelőzhető, mely a 60 éven felüli, krónikus betegeknek kifejezetten ajánlott.

Általános higiénés szabályok: a zsúfoltság, zárt terek kerülése, gyakori kézmosás, zsebkendőhasználat a cseppfertőzés megelőzésére, betegség esetén a személyes kontaktusok kerülése.

A védőoltás az influenza megelőzésének leghatékonyabb módja!

Az évente felvett védőoltásra a vírus változékonysága miatt van szükség, az előző évben kapott oltóanyag az idei szezonban már nem véd.

Térítésmentes védőoltást a kockázati csoportokba tartozók kaphatnak pl. bizonyos krónikus betegségben szenvedők, immunhiányos állapotú betegek, 65 éven felüliek stb… A gyermekek 6 hónap-35 hónapos kor között külön oltóanyaggal oltandók, a kockázati csoportokba tartozók térítésmentesen juthatnak hozzá. A 6 hónapnál fiatalabbak nem olthatók, esetükben a környezet oltottsága jelenthet védelmet.

Az oltóanyagok a háziorvosokhoz, házi gyermekorvosokhoz, foglalkozás-egészségügyi orvosokhoz kiszállításra kerültek.

Egészsége megőrzése érdekében lépjen Ön is időben, kérjen védőoltást!

A térítésmentes oltásban nem részesülők a gyógyszertárakban vényre juthatnak oltóanyaghoz.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.

2024. Május 21. 17:21, kedd | Helyi

Jöjjön el gyermekével a Richter Tűzoltó Gyereknapra!

Május 25-én, szombaton immár harmadik alkalommal rendeznek interaktív gyereknapot a Richter Gedeon Nyrt. dorogi gyáregységének nagyparkolójában.

2024. Május 02. 18:36, csütörtök | Helyi

Elindult a "piskóta" körforgalom építése Esztergomban

Április 30-án indult a Dobogókői út – Petőfi Sándor út – Terézia utca – Kálvária út kereszteződésénél a körforgalom építése.