Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2013. Október 06. 08:00, vasárnap | Helyi
Forrás: Lenger Varga Péter

Emlékezzünk a 13 Aradi vértanúra Kossuth Lajos hangjával

Emlékezzünk a 13 Aradi vértanúra Kossuth Lajos hangjával

Október 6-án hős tábornokainkra, az Aradi tizenháromra valamint Magyarország első miniszterelnökére, gróf Batthyány Lajosra emlékeztünk.

Az 1848. március 15-én robbant ki Európa egyik legszentebb forradalma, a magyar forradalom és szabadságharc, mely 1849. augusztus 13-án a világosi fegyverletétellel zárult. Ezt követően a magyar hős tábornokokat az osztrák miniszterelnök, Felix Schwarzenberg utasítására bíróság elé állították és halálra ítélték. Az ítéleteket Haynau, Magyarország akkori kormányzója hagyta jóvá, de négy esetben a kötél általi kivégzést „kegyelemből” golyó általira módosította. A kivégzések helyszíne Arad lett, míg időpontját a bécsi forradalom alatt meggyilkolt von Latour hadügyminiszter halálának évfordulójához, október 6-hoz igazították.

A szabadságharc tizenhárom legfelsőbb tisztjét – Aulich Lajost, Damjanich Jánost, Dessewffy Arisztidot, Kiss Ernőt, Knézich Károlyt, Lahner Györgyöt, Lázár Vilmost, Leiningen-Westerburg Károlyt, Nagysándor Józsefet, Poeltenberg Ernőt, Schweidel Józsefet, Török Ignácot és Vécsey Károlyt a kora reggeli órákban állították a kivégzőosztag illetve a hóhérok elé.

Mellettük ugyanezen a napon Pesten végezték ki gróf Batthyány Lajost, az első magyar miniszterelnököt. A vértanúk sorában azonban Haynauhoz köthető későbbi véres megtorlásnak köszönhetően összesen százötvenhét magyar hazafi esett áldozatul és számos kényszerült hosszú évekre belső vagy külső emigrációba. A tizenhárom kivégzett tábornok azóta is hazafiság, a hazaszeretet és honvédelem magasztos példája, hőse.

Emlékezzünk rájuk Kossuth Lajos 1890-es beszédének szavaival

A világ bírája, a Történelem fog e kérdésre felelni. Legyenek a szent emlékű vértanúk megáldottak poraikban, szellemeikben, a honszabadság istenének legjobb áldásaival az örökkévalóságon keresztül. Engem, ki nem borulhatok le a magyar Golgota porába, engem október hatodika térdeimre borulva fog hontalanságom remetelakában látni, amint az engem kitagadott haza felé nyújtva agg karjaimat a hála hű érzelmeivel áldom a vértanúk szent emlékét, hűségükért a haza iránt, s a magasztos példáért, amelyet az utódoknak adtanak, s buzgó imával kérem a magyarok istenét, hogy tegye diadalmassá a velőkig ható szózatot, mely Hungária ajkairól a magyar nemzethez zeng. Úgy legyen! Ámen.”

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.