Városlista
2022. július 5, kedd - Sarolta, Emese

Hírek

2011. Október 01. 07:25, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress

Emlékhely és tanösvény épül Kolontáron

Emlékhely és tanösvény épül Kolontáron

Az Ökumenikus Segélyszervezet több mint 240 millió forint összértékű segélyprogramjának részét képezi az a Kolontár területére tervezett környezetvédelmi tanösvény.

Amit 2011. október 4-én, a vörösiszap-katasztrófa egy éves évfordulójának alkalmából kezdenek kiépíteni. A munkálatok elején egy emlékhelyet is felavat a karitatív szervezet.

A tanösvény építése többes céllal kezdődött meg. Egyrészt emléket szeretne állítani a katasztrófa pusztításának és súlyos következményeinek, szemléletformáló céllal felhívni a figyelmet az ember és a környezet kapcsolatának fontos aspektusaira, a közös felelősségre, s így tanulságul szolgálni az utókornak a hasonló katasztrófák elkerülése érdekében.

A létesítmény egy fogadóépülettel és több stációval (például a katasztrófa képeit bemutató galéria egy meghagyott károsult pajtában) várja majd az érdeklődőket, turistákat, s nem utolsó sorban az iskolás korosztályt, akik akár osztálykirándulás vagy rendhagyó tanóra keretében érkeznek oda. Az alapinformációkat többnyelvű kisfilm és interaktív, audiovizuális szemléletformáló eszközök nyújtják, a tematikát pedig kilenc további állomás dolgozza föl többek kötött az emlékezés, az ember és környezete kapcsolata, személyes felelősségünk, s az elkerülhető természeti károk témakörében.

Az Ökumenikus Segélyszervezet a katasztrófa óta eltelt egy évben közel negyedmilliárd forint értékben nyújtott segítséget a vörösiszap katasztrófa károsultjainak. Elsődleges segélyezési területe a humanitárius szervezetek közti koordináció értelmében Kolontárra összpontosult. Itt a gyorssegélyezés mellett kiemelten kezelte a magánszemélyek támogatását, de nagy hangsúlyt helyezett a közösségi és fejlesztési projektekre is. Folyamatban lévő munkái közé tartozik a művelődési ház felújításában való részvétel, a kolontári orvosi rendelő modernizálása és a tanösvény megépítése.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2022. Július 05. 09:01, kedd | Belföld

Vádat emeltek egy kitalált rablási kísérletet előadó pénzszállító ellen

Hatóság félrevezetésének vétségével vádolja a Budapesti X. és XVII. Kerületi Ügyészség azt a 30 éves férfit, aki tavaly áprilisban egy pénzszállító cég biztonsági őreként a gépkocsihoz visszatérve azt mesélte

2022. Július 05. 08:13, kedd | Belföld

Hárman meghaltak két kamion és egy traktor ütközésekor

Összeütközött két kamion és egy traktor az 53-as főúton Solt közelében hétfő este, a balesetben hárman meghaltak - közölte a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság a police.hu oldalon.

2022. Július 05. 07:00, kedd | Belföld

Egy 74 éves asszony zaklatta szomszédját

Zaklatás vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folyt büntetőeljárás a Tapolcai Rendőrkapitányságon egy 74 éves helyi nő ellen.

2022. Július 04. 15:09, hétfő | Belföld

Eltűnt a Kis-Duna-ágban a büntetés-végrehajtás két munkatársa

Eltűnt a büntetés-végrehajtás két munkatársa Rácalmás közelében hétfő délelőtt a Kis-Duna-ághoz tartozó területen - közölte a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) az MTI-vel.