Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2022. Február 10. 09:22, csütörtök | Helyi

Emléktáblát avatnak Esztergomban Tamás József építész lakóházánál

Emléktáblát avatnak Esztergomban Tamás József építész lakóházánál

Esztergom Város Önkormányzata, Csíkszereda Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Turul 1764 Egyesület Csíkszereda és az Esztergom Barátainak Egyesülete minden érdeklődőt vár Tamás József építész emléktáblájának avatására.

Időpont: február 11. 11.00 óra. Helyszín: Esztergom, Bottyán J. u. 2.

Tamás József építész1868-ban született Csíkszeredában, Budapesten tevékenykedett építészként, majd az I. világháború végén Esztergomban telepedett le családjával, itt hunyt el 1931-ben. Sírja az esztergomi Belvárosi temetőben található. Ő tervezte a madéfalván 1764-ben legyilkolt székelyek emlékének adózva a SICULICIDIUM emlékművet.

A madéfalvi vérengzés vagy madéfalvi veszedele (latinul a siculicidium) a székelyek egy csoportja ellen elkövetett tömeggyilkosság volt 1764-ben, Mária Terézia királynő uralkodása alatt.A bécsi udvar 1763-ban megbízta Adolf Buccow tábornokot, hogy szervezzen Erdélyben három székely és két román határezredet. A székelyek azonban meg akarták őrizni évszázados katonáskodási hagyományukat, kiváltságaikat, és ellenálltak a székely ezredek erőszakos felállításának. A gyenge kezűnek tűnő Buccow tábornokot Mária Terézia leváltotta és helyére Siskovics altábornagyot nevezte ki. Siskovics altábornagy radikális intézkedést foganatosított: parancsot adott katonáinak Madéfalva megtámadására, ahol a székelyek vezetői találkoztak. Egy havas téli éjszakán,1764. január 7-én, vad ágyútűzzel indított támadásban mintegy 200 embert (köztük ártatlan gyermekeket és asszonyokat) mészároltak le. A brutális támadás után több ezer ember, öt falu lakossága bemenekült Moldvába, a gyimesi és moldvai csángók sorait gyarapítva. Az általuk alapított öt bukovinai székely falu: Hadikfalva, Andrásfalva, Istensegíts, Fogadjisten, Józseffalva.

Az utókor méltó emlékhelyet állított a SICULICIDIUM (székelyek legyilkolása) emlékére. Tamás József által tervezett andezitoszlop 1899-ben készül el. A tetején álló turulmadár Köllő Miklós székely szobrászművész alkotása.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.