Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2023. December 13. 06:00, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Ennyi megtakarítása van egy átlag magyar háztartásnak a KSH szerint

Ennyi megtakarítása van egy átlag magyar háztartásnak a KSH szerint

K&H: 3,4 millió forintra nőtt a háztartások átlagos megtakarítása a harmadik negyedévbenA harmadik negyedévben a háztartások átlagos megtakarítása 3,4 millió forintra nőtt, 11 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

A közlemény szerint a 20-65 éves, városi, legalább középfokú végzettségű felnőtt népesség anyagi helyzetéről végzett felmérésben a harmadik negyedévben a megkérdezett háztartások átlagos megtakarítása magasabb ütemben nőtt az összjövedelmük emelkedésénél (7,1 százalék), de elmaradt a korábbi két év növekedési dinamikájától.

A K&H adatai szerint 2020 és 2021 harmadik negyedéve között 19 százalékkal 2,5 millióra, egy évre rá 24 százalékkal 3,1 millió forintra nőtt az átlagos megtakarítás összege.

A recessziós gazdasági környezet miatt óvatosabbá váltak a háztartások, amelyre a K&H szerint az utal, hogy az anyagi helyzet függvényében igyekeztek növelni a tartalékaikat. Az idén - a negyedéves átlagok alapján - az előző hónapról 69-71 ezer forintot tudtak félretenni a háztartások.

A vizsgálatban részt vevő háztartások nettó összjövedelme a havi kilengéseket kiegyensúlyozó negyedéves adatok szerint a harmadik negyedévben meghaladta az 539 ezer forintot, 7,1 százalékkal volt magasabb, mint az előző év azonos időszakában. 2020 harmadik negyedévében ugyanez az összeg 394 ezer forint volt, 2021-ben 434 ezer forintnál járt. Így két- és hároméves időtávon 24, illetve 37 százalékos növekedést könyvelhettek el a K&H saját kutatásában szereplő háztartások - közölték.

Címkék: ksh, megtakarítás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk