Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. December 23. 08:08, hétfő | Helyi
Forrás: hidlap.hu

Épült Isten segítségével - felavatták a Szent Erzsébet iskola új épületrészét

Épült Isten segítségével - felavatták a Szent Erzsébet iskola új épületrészét

Felszentelte Erdő Péter bíboros a Szent Erzsébet iskola szombaton átadott új épületrészét. Az avatóünnepségen beszédet mondott Hölvényi György és Völner Pál államtitkárok mellett Chalupa Zoltán igazgató is.

2010 decemberétől kezdődő tervezés, műszaki előkészítés és engedélyezés, a terület előkészítése után tavaly indult a beruházás az esztergomi Szent Erzsébet iskola Kis-Duna sétányon lévő épületénél. Ma az avatón immár teljes pompájában csodálhatták meg a rendezvény résztvevői, hogy mind építészeti megoldásaiban, mind pedig a régi épülettel való harmonikus kapcsolódásával mennyire lenyűgöző az intézmény új épületrésze. A korábbi földszinti udvar helyén most díszterem, tornacsarnok, tetőterasz, játszótér, függőfolyosók szolgálják az intézményegyüttes működését. Az avatóünnepségen sokak mellett részt vett Erdő Péter bíboros, Hölvényi György államtitkár, Völner Pál államtitkár is.

A címbéli mondat is olvasható azon az emléktáblán, melyet mint az épület jelképét, Erdő Péter bíboros megszentelt az esztergomi Szent Erzsébet iskola új épületrész avatóján. A Szent Vincéről Nevezett Szatmári Irgalmas Nővérek Társulata és az Árpád-házi Szent Erzsébet Középiskola, Óvoda és Általános Iskola december 21-ei avatóünnepségén állami-, egyházi-, társadalmi szervezetek és oktatási, valamint városi intézmények vezetői, képviselői vettek részt meghívott vendégként.

Szent Erzsébet iskola tornacsarnok avatója Esztergomban

A rendezvényen Chalupa Zoltán igazgató megköszönte a kivitelezőknek és az egyháznak is a beruházás sikerét, eredményét. Mint fogalmazott: "Köszönetet mondok fenntartónknak, a Szatmári Irgalmas Nővéreknek. A Kedvesnővérek kapcsolatot teremtve múlt és jelen között, a jövőt is megalapozták az iskola újraalakításával, az épület felújításával és mostani bővítésével. Hiszem, hogy nem csak épületet emeltek, hanem új, erősödő közösséget is tudtak teremteni. Az építkezés megmutatta a múlt értékeit, azt az előrelátást, mely kellő mélységű alapot készített 1929-ben, amelyek nélkül most jóval nehezebb dolgunk lett volna. Erre utal a meghívón szereplő Ad Fundamentes, a Fundamentibus."

Az iskolaigazgató után Hölvényi György államtitkár szólt a megjelentekhez. Köszöntőjében többek között arról szólt, hogy a most átadásra került épületrész nem egyszerűen egy európai színvonalú építmény, hanem egy olyan dolog, melynek révén összekovácsolódott egy közösség, amely hisz a jövőben.

Az eseményről a kormany.hu oldal adott közre egy rövid videót

Az avatási ceremónián Erdő Péter bíboros megáldotta a Szent Erzsébet iskola új épületrészeit, az új dísztermet, a tornacsarnokot illetve a teljes új részt jelképező - már idézett - márványtáblát. Az áldást követően elismeréseket adott át Völner Pál államtitkár és Hölvényi György államtitkár Zalán Katalin Mater Luciana Vikáriának, Veszely Zsuzsanna Mater Caritas tartományfőnöknőnek és Chalupa Zoltán igazgatónak.

Szent Erzsébet iskola tornacsarnok avatója Esztergomban

Az avatási ünnepség zárásaként a meghívott vendégek és a házigazdának számító iskolavezetőség bejáráson tekintette meg az intézmény új épületrészeit, az ekkor különösen jól érkezett napos időben látványos tetőteraszt, a föld alatti sportcsarnokot illetve az udvaron lévő játszóteret, sétányt és egyéb épületrészeket. A sportcsarnokban látványos tornabemutatóval tették emlékezetessé az iskola növendékei az ünnepet. Ezt követően a rendezvény az állófogadással ért véget, melyet az iskola régi tornatermében tartottak.

A Szent Erzsébet iskola új épületrész avatóján készült további fotók!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.