Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2021. Április 03. 09:02, szombat | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: mti

Erdő Péter: Isten a bajban is hűségesen szeret

Erdő Péter: Isten a bajban is hűségesen szeret

Isten a bajban is hűségesen szeret, és idén különösen fontos, hogy ezt tudatosítsuk magunkban - mondta Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek húsvét alkalmából az MTI-nek.

Erdő Péter felidézte: Jézus az utolsó vacsora végén elénekelte a széderestét lezáró úgynevezett hallél zsoltárokat. A befejező, 118. zsoltár lehetett talán az utolsó, amelyet Jézus elénekelt vagy elimádkozott a tanítványokkal. Záró sorai így szólnak: "adjatok hálát az Úrnak, mert jó, mert örökké szeret minket". És Jézus tudatosan, a szenvedésére, a kereszthalálra készülve adott hálát az Atyának.

A bíboros fontosnak nevezte, hogy idén húsvétkor is "tudjunk hálát adni Istennek", aki örökké szeret és a bajban sem hagy magunkra minket.

Erdő Péter szólt arról, hogy miközben az egy éve tartó járvány mindenkit kimerít, sokan el vannak keseredve, azt tapasztalja, hogy a segítségnyújtás, a családi, rokoni, egyházközségi kapcsolatrendszerek az elzártság ellenére erősödtek. Egy év alatt természetessé vált, hogy a közösség tagjai jobban odafigyelnek egymásra, és nem hagyják elszigetelődni sem magukat, sem másokat.

Azt is mondta, nem félnek attól, hogy a hívek a járvány idején bevezetett korlátozások miatt elszoknak a templomba járástól. Egyelőre éppen "ennek a fordítottja működik", sokan telefonálnak, hogy mikor lehet végre szentmisén részt venni, hol lehet áldozni. "Mi pedig alig várjuk", hogy javuljon a járványügyi helyzet, enyhüljenek a korlátozások, minden újra a megszokott módon működjön és teljesíthetők legyenek a hívek kívánságai - jelezte.

Erdő Péter arról, hogy az emberiség a járvány után ugyanott folytatja-e az életét, ahol 2020 elején abbahagyta, azt felelte, óriási, törésszerű változásra nem számít ugyan, de egészen ugyanolyan sem lesz az élet, mint volt. Példaként említette a virtuális tér szerepének növekedését.

Elmondta, számos online nemzetközi konferencián vett részt az elmúlt hónapokban, és a Szentszék kongregációi is online tartották meg plenáris üléseiket. Megjegyezte, igaz, hogy fárasztó három és fél órát ülni a számítógép előtt, de kevésbé időigényes és megterhelő, mint oda-vissza repülni. Ennél is fontosabb, hogy sokkal kevesebb környezetkárosító kerozint használnak, ha online tartják a megbeszélések, konferenciák egy részét.

Természetesen a személyes találkozásnak nagyon sok, a távközlés útján nem helyettesíthető tartalma és üzenete is van. Hiába igyekeznek sok egyházi eseményt, szertartást online megtartani, érzik a hívekkel közös ünnepek, búcsúk, a papok feltöltődését és továbbképzését szolgáló lelkigyakorlatok, találkozók és a világi munkatársakkal, hitoktatókkal, egyházközségi vezetőkkel - máskor rendszeres - találkozások fájó hiányát. "Nagyszerű élmény lesz majd újra találkozni" - tette hozzá.

A bíboros kitért arra is: a 2020 őszéről a világjárvány miatt idén szeptemberre halasztott budapesti eucharisztikus világkongresszus előkészületei a járvány idején is folyamatosak, rendszeresen egyeztetnek a Szentszékkel, és legalább háromféle forgatókönyvet kidolgoztak a különböző, lehetséges járványügyi helyzeteknek megfelelően. De akármelyik válik valóra, mindegyiket elő kell készíteni, és ez nagyon nehéz a teljes bizonytalanság miatt - mondta. Példaként említette a logisztikát, a külföldről érkező vendégek meghívását, regisztrálását, amit szinte lehetetlen elkezdeni úgy, hogy a szállodák nem fogadhatnak vendékeket, és nem tudják, hogy mikor nyithatnak ki.

Hozzátette: akárhogy is alakul a helyzet, a kongresszust megelőző egy-két hónapban feltehetően igen intenzív munkának néznek elébe.

Címkék: Erdő Péter, húsvét

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.