Városlista
2022. augusztus 8, hétfő - László

Hírek

2021. Augusztus 12. 06:46, csütörtök | Helyi
Forrás: OTS; Esztergomi Vármúzeum/Facebook

Érkeznek a Perseidák - csillagles az Esztergomi Vármúzeumban

Érkeznek a Perseidák - csillagles az Esztergomi Vármúzeumban

Az év egyik leglátványosabb jelenségét figyelhetjük meg ezekben a napokban. A Föld pályája minden év augusztusában egy meteorraj pályáját keresztezi.

A Föld tömegvonzása néhány objektumot a meteorrajból magához vonz. Ezek a meteorok beérkezve a Föld légkörébe felizzanak, ez a látványos esemény a Perseidák hullócsillagainak jelensége. Minden év augusztus 7-15. között lehet a legtöbb hullócsillagra számítani. A hullócsillagok számának maximuma augusztus 12-13-ának éjjelén a leglátványosabb, természetesen csak akkor, ha ezt a meteorológiai viszonyok lehetővé teszik.

A Perseidák menetrendszerű érkezésére országszerte készülnek a csillagászati klubok. Idén meghirdették az "Egy hét a csillagok alatt" című országos kezdeményezést, melynek célja, hogy minél többekhez jusson el a csillagos égbolt megfigyelésének élménye.

Most vasárnap, augusztus 15-én, este hat órától éjfélig az MNM Esztergomi Vármúzeumában az MCSE Esztergomi Helyi Csoport, a Regiomontanus Csillagászati Klub illetve a Dorogi Csillagász Kör közreműködésével bárki csatlakozhat az országos csillagászati programhoz, aki kíváncsi a Perseidák hullócsillagaira, vagy a többi égitestre.

Az esemény linkje: https://www.facebook.com/events/251359396802820/?ref=newsfeed

Fotó: Esztergomi Vármúzeum/Facebook

Ezek érdekelhetnek még

2022. Augusztus 08. 12:08, hétfő | Helyi

Októbertől látható a mozikban az egészestés Toldi

Jankovics Marcell születésnapjához igazítva, október 20-tól látható a mozikban a tavaly elhunyt rajzfilmrendező utolsó munkája, a Toldi című egészestés animációs film - tájékoztatta az MTI-t hétfőn a Kecskemétfilm.

2022. Augusztus 03. 10:23, szerda | Helyi

FARKAS NOÉMI: NEMIGEN…

Farkas Noémi képzőművész nemigen… című kiállítását 2022. augusztus 5-én nyitja meg az Eurohíd Alapítvány a Kapcsolatok Házában.

2022. Július 22. 16:02, péntek | Helyi

Tovább építkezik a Richter

A Richter Gedeon Nyrt. dorogi fióktelepén jelenleg a Szteroid üzem részleges felújítása, valamint a hármas porta építése zajlik.

2022. Július 22. 07:00, péntek | Helyi

Újabb három majomhimlős esetet igazoltak Magyarországon

Újabb három majomhimlős esetet igazoltak Magyarországon, ezzel 33-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) csütörtökön az MTI-vel.