Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2012. Október 05. 15:31, péntek | Helyi
Forrás: hirado.hu

Esztergom: a polgármester ebben látja a megoldást

Esztergom: a polgármester ebben látja a megoldást

Tétényi Éva az M1 Az Este című műsorának volt a vendége, melyben a polgármester kifejtette megoldási javaslatait Esztergom jelenlegi gazdasági helyzetére.

Az esztergomi önkormányzat intézményeinek működése és a bérek kifizetése ebben az évben még biztosított. Ez talán az egyetlen nem rossz hír, amely a városról szólt az utóbbi napokban. A polgármester szerint azonban nem tudják fizetni a közvilágítást, a segélyeket, és az óvodák fűtési rendszerének karbantartását sem. Az esztergomi önkormányzat számláját 400 millió forintos inkasszóval terhelte meg az állam.

Tétényi Éva a részletekről közölte: januártól minden intézménynek, a polgármesteri hivatalnak is önálló számlaszáma van. Az állami inkasszó az önkormányzat számlájára érkezett, ami azt jelenti, hogy a segélyek arról a számláról mindaddig nem fizethetők ki, amíg ez a 400 milliós kifizetetlen állomány el nem tűnik erről a számláról - nyilatkozta a polgármester.

Zoltai Dániel, a pénzügyi bizottság tagja elmondta, a Fidesz képviselőcsoportja a hitelezőkkel korábban megegyezett abban, hogy 580 millió forintnyi adósság kifizetését decemberre halasztják, így az állami inkasszó után is lenne a városnak 180 millió forintja.

Tétényi Éva ezzel kapcsolatban Az Estében elmondta: a pénzügyön 72 687 750 forintról szól egy ígérvény, hogy ezek a hitelezők beleegyeztek a decemberi kifizetésbe. „Konkrétan hazudik Zoltai Úr” – állította Tétényi Éva.

Arra az újságírói kérdésre, hogy miben látja a megoldást, elmondta: „azonnal tárgyalóasztalhoz kell ülni szakmai alapon. Az állam, ha úgy gondolja, törölje el egy törvénymódosítással az inkasszót, vagy az Esztergom törvényt helyezze hatályon kívül, vagy az átvett több mint 4 milliárdos ingatlanvagyonért, egyfajta részletfizetéssel 1-1 milliárdos segítséget adjon évente az önkormányzatnak”.

Tétényi Éva továbbá közölte: „a testületnek olyan döntéseket kellene meghoznia, melyek megszűntetik a gazdaságtalanul működő gazdasági társaságokat, amik lehetővé teszik, hogy a parkolásból bevételünk legyen. Még sorolhatnám azokat a strukturális átalakításokat, amiket sajnos a képviselő-testület kétharmados többséggel nem kíván meghozni” – mondta.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.