Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2016. Március 10. 08:04, csütörtök | Helyi
Forrás: sajzóközlemény

Esztergom egyetem segítségével kutatja jövőképét

Esztergom egyetem segítségével kutatja jövőképét

Együttműködési megállapodását írt alá március 8-án Esztergom és a Pázmány egyetem. Cél, hogy a fiatal régészek, kutatók egyre nagyobb számban és intenzitással kapcsolódjanak be Esztergom kulturális és tudományos életébe.

A Bottyán-palota nagytermében megtartott eseményen a várost Romanek Etelka polgármester, az iskolát Szuromi Szabolcs Anzelm rektor képviselte.

„Együttműködő Felek Esztergom Város jövőképének, városépítészeti és építészeti arculatának és régészeti és történeti örökségének kutatásában és közös alakításában kívánnak hosszú távon együttműködni” – olvasható a most aláírt dokumentum első részében. A rektor és polgármester által hitelesített irat további pontjaiban kitérnek az együttműködés egyéb részleteire, így többek között a városi szintű fejlesztések professzionális szakértői hátterére, az egyetem diákjainak az önkormányzat által biztosított sokszintű feltételekre és Esztergom történelmének és problémáinak minél alaposabb megismerésére. A fentiekkel kapcsolatban az aláíró felek, nyilatkozatukban egyebek mellet megfogalmazták azt is, hogy Pázmány Iohanneumban az oktatás és kutatás legmarkánsabb központjának számító Régészeti Térinformatikai Laboratórium oktatók, kutatók, és hallgatók tevékenységének fontos helye, melynek nemzetközi nyári tábora illetve idén ősszel induló angol nyelvű régészeti képzése is erősíti az intézményt.



A március 8-án aláírt szerződésben kinyilvánítják Esztergom és a Pázmány Péter egyetem azon közös törekvését is, hogy az egyetem a város felmerülő urbanisztikai, városépítészeti és építészeti,valamint örökségvédelmi problémáinak megoldásában segítséget nyújt, illetve régészeti, történeti, művészettörténeti, építéstörténeti, műemléki kutatásokkal, tervezési feladatok előkészítésével, szakmai véleményezéssel és szakértői tevékenységgel támogatja Esztergomot.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.