Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2016. Szeptember 13. 13:53, kedd | Helyi
Forrás: közlemény

Esztergom élen jár a finnekkel való együttműködésben

Esztergom élen jár a finnekkel való együttműködésben

Kalevala kiállítás megnyitó előzte meg Esztergomban a szeptember 9-én indult 13. Finn-Magyar Testvértelepülési Konferenciát.

A Szent Adalbert Központban tartott, kétnapos esemény első részében a hangsúlyos megnyitót követően a miniszterelnökség és a kormányzat egy-egy szakfelelőse tartott előadást, majd az ebéd után a finn előadók léptek a hallgatóság elé.

Mintegy ötven finn és magyar település vezetőinek, képviselőinek részvételével tartották meg a 13. Finn-Magyar Testvértelepülési Konferenciát Esztergomban. A konferenciát, melyet 1979-ben hívtak életre, s azóta háromévente tartanak meg, felváltva szervezi finn és magyar város. Esztergom különösen büszke arra, hogy az Espooval való testvérvárosi kapcsolata a város fennállásának 1000 éves évfordulóján, 1973-ben jött létre.

A mostani rendezvény vezetőségében Romanek Etelka polgármester mellett helyet foglalt Mari Makinen, a Finn Nagykövetség első titkára, Reima T.A. Luoto, az Espoo-Esztergom Társaság elnöke, Irmeli Kniivila, a Finn-Magyar Társaság elnöke és Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke.

A köszöntőkben Romanek Etelka polgármester többek között arról szólt, hogy Espoo és Esztergom között több mint 40 éve jött létre a testvérvárosi kapcsolat. Akonferenciát most házigazdaként fogadó Esztergom jelenlegi vezetése is nagy hangsúlyt fektet a két város, Espoo és Esztergom, a két nép, a finn és a magyar nép barátságából fakadó társadalmi, szakmai, turisztikai, vallási és kulturális együttműködésre, hangsúlyozta Romanek Etelka.

A konferencia első előadását Tatai Laura, a Miniszterelnökség, Program és Projektfelügyeleti Főosztály főosztályvezető-helyettese tartotta meg „A 2007-2013-as európai uniós pályázati időszak magyarországi tapasztalatai” témában. Az ezen belül számos nagyobb alpontot érintő előadásban többek között elhangzott a 2007 óta tartó, a kifizetett uniós támogatások lehívásának növekedése, a legkülönfélébb pályázati formák ugyancsak növekedést mutató számai, Magyarország a V4 országokhoz való viszonyítása az uniós támogatási források elérése szempontjából (melynek alapján a csoportban első helyen vagyunk). Tatai Laura ezeken túl példaként sorolt fel olyan területeket, melyek az elnyert és megkapott támogatásoknak köszönhetően fejlődhettek, illetve külön elemzést közölt a 2007-2013 közötti fejlesztési időszak tapasztalatairól, hatékonyságáról, eredményeiről és a folytatásnak alapot adó távlatairól.

Dukai Miklós, önkormányzati helyettes államtitkár „Az önkormányzati törvények változásai és azok hatásai a településekre” című előadásában a rendszerváltástól napjainkig tartó, több cikluson át tartó periodikát tekintette át, melynek során mind a jogi, mind a közigazgatási, mind pedig a gyakorlati változások részletes fejleményeire kitért.

A konferencia további részében főként a finn vendégek közül léptek többen a pulpitusra, így például Reima T.A. Luoto, az Espoo-Esztergom Társaság elnöke, aki Európa jövőjéről, Marjatta Manni-Hamaleinen, a Finn-Magyar Társaság ügyvezető igazgatója pedig az úgynevezett a finn iskolákban megtartott magyar tematikus hétről beszélt a hallgatóságnak.



A konferencia további részeiben Nagyné Haris Éva a Finn nagykövetség munkatársa „100 szociális innováció Finnországból” című könyvbemutatóját élvezhette a publikum, illetve a konferencia közönsége városnézésen és borkóstolóval egybekötött vacsorán vett részt.

Másnap, szeptember 10-én folytatódott a konferencia, akkor László Tamás országgyűlési képviselő, Seija Puha, finn parlamenti képviselő, Lisakki Kiemunki, a Hameenlinnai képviselőtestület elnöke és Hajasné Hertelendi Valéria a Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal munkatársa tartott előadást különböző témakörökben. A konferencia résztvevői az Esztergomban töltött két napon szakítottak időt arra, hogy jobban megismerjék Esztergomot, annak fő ékességeit, látványosságait, így többek között a Várhegyet, az Esztergomi Várat, a Bazilikát, a város más történelmi negyedeit, más fontos nevezetességeit, illetve éppen aktuális gasztrokulturális rendezvényét, az Ízek, Korok, Hangulatok fesztivált is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.

2024. Március 06. 21:59, szerda | Helyi

ELLEPTÉK A BÉKÁK ESZTERGOMBAN A FÁRIKÚTI UTAT