Városlista
2022. május 25, szerda - Orbán

Hírek

2012. Szeptember 11. 10:10, kedd | Helyi
Forrás: lvp

Esztergom ismét a parlament előtt

Esztergom ismét a parlament előtt

Újra téma volt Esztergom gazdasági helyzete hétfőn az Országgyűlés plenáris ülésének interpellációi között. A városra kivetett inkasszó ügye miatt került ismét a parlament elé Esztergom.

Az Esztergomra kivetett inkasszó is szerepelt egyebek mellett a parlament hétfői plenáris ülésén, mely előtt a Ház még megszavazta, hogy idén december 10-ig üléseznek a képviselők, az október 22-ei hét kivételével.

Ezt követően került a középpontba Esztergom, köszönhetően annak, hogy Lukács Zoltán, MSZP-s országgyűlési képviselő felhívta a figyelmet arra, hogy Esztergom a fizetésképtelenség határára került, köszönhetően annak, hogy szerinte a parlament kormánypárti többsége tavaly „egy külön Esztergom-törvényt” fogadott el, amellyel államosították a város intézményeit, ezek működtetésére pedig 1,2 milliárd forintot kellene a városnak a büdzsébe befizetnie. Ennek teljesítésére vetett ki inkasszót az államigazgatás, melynek felfüggesztését kérték az esztergomi képviselők. Lukács Zoltán ennek a teljesítésére kérdezett rá, ám a válaszadó Cséfalvay Zoltán államtitkár szerint erre nincs lehetőség. A fideszes politikus leszögezte, hogy a 2012-es költségvetési törvény írja elő a befizetési kötelezettséget a város számára, majd hozzátette, hogy a büdzsét elfogadó országgyűlésen kívül senkinek nincs kizárólagos joga ez alól mentesíteni Esztergomot.

Cséfalvay Zoltán azzal folytatta, a város 2010 óta folytatott gazdálkodása vezetett oda, hogy a város polgármesterének adósságrendezési eljárást kellett kezdeményeznie, melyet követően a közszolgáltatások folyamatos biztosításának érdekében volt szükség arra, hogy az állam átvállalja tizenkét intézmény működtetését és tulajdonjogát.
Az MSZP-s politikus nem fogadta el a választ, a Ház azonban 204 igennel és 87 nemmel megtette azt.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Május 25. 10:14, szerda | Helyi

Az év legnagyobb ismert aszteroidája száguld el a Föld mellett pénteken

A potenciálisan veszélyes kategóriába tartozik, de becsapódástól nem kell tartanunk.

2022. Május 25. 09:57, szerda | Helyi

Megcsípett egy darázs, mit tegyek? Ezeket használja!

Darázs- és méhcsípés kezelése házilag is megoldható. Hogyan lehet enyhíteni a tüneteket, viszketést duzzanatot? Sokszor felesleges készítményeket javasolnak. Tények és tévhitek.

2022. Május 25. 09:48, szerda | Helyi

2023 év elejére készülhet el Esztergom új piaca

A TOP-1.1.3-16-K01-2017-00001 azonosító számú „Esztergom, városi piac kialakítása” című projekthez kapcsolódóan az épülő városi piac sajtónyilvános helyszíni bejárását tartották meg május 24-én, kedden.

2022. Május 24. 15:06, kedd | Helyi

Magyar Kémiaoktatásért Díj 2022

Általános iskolai, középiskolai, valamint középfokú szakképzésben résztvevő kémiatanárok részére ír ki pályázatot a Richter Gedeon Alapítvány a Magyar Kémiaoktatásért kuratóriuma.