Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2015. Június 22. 10:44, hétfő | Helyi
Forrás: sajtóközlemény

Esztergom Polgárőr Város - kitüntetést kapott Esztergom

Esztergom Polgárőr Város - kitüntetést kapott Esztergom

„Esztergom Polgárőr Város” kitüntető címet kapott a hétvégén Pintér Sándortól Komló-Sikondán, a XXI. országos polgárőr napon.

Az országos Polgárőr Szövetség elnöksége a város és a lakosságát szolgáló polgárőrség támogatásáért adományozta a címet Esztergom Önkormányzatának.

Az esztergomi emberek számára is rendkívül fontos, hogy a közrend, a közbiztonság maradéktalanul része legyen városunk életének, ebben jelentős szerepe van a polgárőrök áldozatos, önfeláldozó munkájának. Büszkék vagyunk városunk polgárőreire – hangsúlyozta Romanek Etelka közösségi oldalán.

A polgármester hozzátette: az ünnepségen a belügyminiszter köszöntőjében hangsúlyozta: a bűncselekmények száma jelentősen visszaesett az utóbbi években, 2010-ben még 450 ezer, 2014-ben pedig 350 ezer bűncselekmény történt az országban, a polgárőrök nélkül ezt az eredményt nem lehetett volna elérni.

Kiemelte, hogy a jövőben 14-18 éves korosztály tagjai is lehetnek polgárőrök. „Ne csak védjük, neveljük a fiatalokat, hanem fogadjuk őket sorainkba, készítsük fel a rend szeretetére, tanítsuk meg értékrendünkre” – fogalmazott Pintér Sándor.

A tárca vezetője arról is beszélt, hogy a polgárőrség egyre sokrétűbb feladatokat lát el, és több sikeres, az idősek, fiatalok védelmét célzó, a lakásbetöréseket megelőző program folytatását kérte a polgárőrszövetségtől. Megemlítette: 2010-től folyamatosan nő a polgárőrök támogatása, tavaly már elérte az egymilliárd forintot.
A polgárőrség a kormány és a rendőrség stratégiai partnere a rend fenntartásában – mondta Pintér Sándor. Hozzátette, hogy már külföldön is felfigyeltek a magyar polgárőrség tevékenységére, amelynek rendszerét több ország szeretné meghonosítani.

A miniszter hangsúlyozta: a kormány és belügyminisztérium elvárása polgárőrszövetséggel szemben a bűnmegelőzésben való részvétel és a közterületi biztonság növelése. Ki kell terjeszteni a szövetség tevékenységét a külföldi kapcsolatokra, mert a környező országok közbiztonsága segíti a mi biztonságunkat is – jegyezte meg.

Túrós András, a Magyar Polgárőrszövetség elnöke kijelentette: az 52 ezer tagot tömörítő kétezer polgárőr egyesület európai színvonalú bűnmegelőzési rendszert hozott létre. Utalt a június 21-től hatályos törvénymódosításra, amely lehetővé teszi a 14-18 éves korosztály tagjainak belépését a polgárőr egyesületekbe; „várjuk a fiatalokat, azt szeretnénk, ha a fiatalok százai, ezrei belépnének a polgárőrségbe” – mondta.

A polgárőr napon, amelyre az ország 19 megyéjéből és Budapestről közel ötezren jöttek el a Komló-sikondai pihenőparkba, 200 új polgárőr tett fogadalmat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.