Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2016. Július 16. 06:00, szombat | Helyi
Forrás: mti

Esztergom térségében is figyelmeztetés van érvényben a várható sok eső miatt

Esztergom térségében is figyelmeztetés van érvényben a várható sok eső miatt

Az egész országban sok esőre figyelmeztet szombaton a meteorológiai szolgálat: nyolc megyére harmadfokú figyelmeztetést adtak ki. Emellett csaknem mindenhol viharos szélre is készülni kell.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat pénteken az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésében azt írta: dél, délkelet felől intenzív csapadék érkezik.

A sok eső veszélye miatt piros, vagyis harmadfokú figyelmeztetést adtak ki Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Tolna megyére. Ezeken a területeken 24 óra alatt több mint 50 milliméter csapadék hullhat.

Budapestre és Pest, továbbá Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Heves, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy, Veszprém és Zala megyére narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetést adtak ki. Szintén a sok eső veszélye miatt Győr-Moson-Sopron és Vas megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

Azt írták: az eső, zápor mellett helyenként zivatar is valószínű. Az Alföld délkeleti felén már szombat reggelig a csapadék mennyisége több helyen is meghaladhatja az 50 millimétert. Az intenzívebb csapadékhullás zónája szombat reggel már inkább a Dunántúl keleti felén, az Alföld északi részén, az Északi-középhegységben valószínű. Az Alföldön reggel, délelőtt átmenetileg mérséklődik a csapadék, de napközben újabb hullámban várhatók záporok, néhol zivatarok. Szombat estétől pedig kiemelten az északkeleti országrészben valószínű jelentős csapadék. Összességében az országban szombat estig sok helyen hullhat 30-50, egyes helyeken akár 80 millimétert meghaladó csapadék, de nyugaton, északnyugaton kisebb mennyiség várható.

Kiemelték továbbá, hogy az északi, északkeleti szél fokozatosan erősödik, hajnalig helyenként, később több helyen is viharossá fokozódik. A Dunántúlon és az Alföldön a legerősebb széllökések jellemzően elérhetik a 60-70 kilométer/órát, de főként reggel az Alföldön, illetve reggel, délelőtt a Dunántúlon 70-80 kilométer/órás széllökésekre is számítani lehet. A Mecsekben, a Dunántúli-középhegységben esetleg 80 kilométer/óra feletti széllökések is kialakulhatnak.

A viharos szél veszélye miatt Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést.

Az előrejelzés szerint a legalacsonyabb hőmérséklet 13-16 Celsius-fok között várható. A legmagasabb hőmérséklet általában 15-20 fok között alakul, de a Nyírségben melegebb lesz, ott 21-25 fok is lehet.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.

2024. Március 06. 21:59, szerda | Helyi

ELLEPTÉK A BÉKÁK ESZTERGOMBAN A FÁRIKÚTI UTAT