Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2015. Július 22. 11:57, szerda | Helyi
Forrás: Sajtóközlemény

Esztergomban is akár 40 százalékkal nőhet a vízfogyasztás a hőségben

Esztergomban is akár 40 százalékkal nőhet a vízfogyasztás a hőségben

Akár napi 20 ezer köbméterrel is megnőhet egy kánikulai napon a vízfogyasztás az Északdunántúli Vízmű szolgáltatási területén. A társaság ezért kiemelten figyel a folyamatos, jó minőségű szolgáltatás fenntartására.

Üzemkész állapotban vannak a társaság tartalék vízbázisai, ha esetleg csőtörés, vagy egyéb meghibásodás történne, akkor se legyen baj a vízellátással. Ezen kívül a szolgáltatási területen lévő települések kéréseinek megfelelően egy-egy nagyobb rendezvényre, falunapra párakaput, víztároló tartályt (lajtoskocsit) is biztosítani tud a társaság.

A nyári melegben testünk verejtékezéssel igyekszik megóvni szervezetünk hőháztartását. Ennek a folyamatnak köszönhetően egy-egy kánikulai napon akár több liter vizet is veszíthetünk. Ilyenkor különösen is fontos odafigyelni a megfelelő vízpótlásra. Emellett gyakoribb zuhanyzással is hűthetjük szervezetünket, és frissíthetjük magunkat. Folyadékpótlásra és enyhülésre azonban nemcsak az embereknek van szükségük. A nagy melegben - a megnövekedett kipárolgásnak köszönhetően - a növények is gyorsabban száradnak, különösen fontos tehát, hogy pótoljuk a vízveszteségüket. A gyakoribb locsolások, zuhanyozások, és megnövekedett vízfogyasztás a víziközmű szolgáltatásra is kihat.

Egy átlagos, évközi napon az Északdunántúli Vízmű Zrt. szolgáltatási területén 50000 köbméter víz fogy, míg egy átlagos nyári napon ez legalább 10-20 százalékkal megemelkedik, azaz 55000-60000 köbméter is elfogy. Azonban, ha a kánikulai időszak időben elnyúlik, az tovább növeli a fogyasztást. Az elmúlt időszakban rendre 30 Celsius fok fölötti hőmérséklet jellemezte az időjárást, sőt július elején olyan periódus is előfordult, amikor a napi csúcshőmérséklet megközelítette a 40 Celsius fokot is. Ennek hatásait a víziközmű szolgáltató is megérezte. Július elején volt olyan nap, amikor az ÉDV Zrt. szolgáltatási területén a napi vízfogyasztás meghaladta a 73000 köbmétert is, ez 40 százalékkal nagyobb fogyasztás jelentett, mint egy átlagos nap értéke.

A megnövekedett vízfogyasztás ellenére a szolgáltatott víz minősége változatlan. Az ÉDV Zrt. működési területén többségében karsztvizet (80 %) és partiszűrésű vizet (18 %), valamint mindössze 2 településen rétegvizet (2 %) hasznosít az ivóvízellátásra. Az ivóvizet regionális vízellátó rendszereken juttatják el a fogyasztókhoz.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.