Városlista
2022. június 25, szombat - Vilmos

Hírek

2021. November 09. 07:24, kedd | Helyi
Forrás: MTI

Esztergomban zárul ma a Múzeumok Őszi Fesztiválja

Esztergomban zárul ma a Múzeumok Őszi Fesztiválja

A Töltődj és lazulj múzeummal! című kétnapos szakmai konferenciával és díjátadóval zárul a 16. Múzeumok Őszi Fesztiválja a mai napon Esztergomban, a Szent Adalbert Központban.

Az idei szakmai konferencia célja az elmúlt rendkívüli időszak múzeumi színtérre vonatkoztatható tanulságainak áttekintése, a rekreációs és kulturális turizmushoz kapcsolódó hazai múzeumi fejlesztések, tendenciák és jó gyakorlatok bemutatása, a szakmai párbeszéd és tudásmegosztás támogatása.

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum - Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) szervezésében zajló esemény témaválasztását a pandémia hatásai, a múzeumok új típusú szerepvállalása, és ebből következően a belföldi turizmus élénkítésének aktualitása is indokolta - közölte az MTI-vel hétfőn a MOKK.
A közlemény szerint a rendezvény nyitónapján Esztergom polgármestere, Hernádi Ádám, a szervező intézmény képviseletében Cseri Miklós, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum főigazgatója és a társszervező Duna Múzeum (Magyar Környezetvédelmi és Vízügyi Múzeum) részéről Horváth István intézményvezető köszöntötték a szakmai közönséget.
Utána átadták a Közösségi Múzeum elismerő címeket. A közlemény szerint a MOKK kezdeményezésére 2019-ben bevezetett elismerést azon muzeális intézményeknek ítélik oda, amelyek közösségi részvételi alapon működnek, a múzeumi alaptevékenységükkel összehangolt közösségépítő munkát folytatnak, bevonják munkájukba a helyi lakosságot, a civil szervezeteket és egyéb partnereket.
Az elismerő címet, melyet eddig már 33 hazai muzeális intézmény érdemelt ki, idén három intézmény: a Budakeszin működő Punktum Galéria és Műhely Alapítvány, a létavértesi Rozsnyai István Muzeális Gyűjtemény, valamint a csongrádi Tari László Múzeum kapta meg.

A díjátadót követő konferencián Ugron Zsolna, a Magyar Turisztikai Ügynökség programigazgatója tartott nyitóelőadást A múzeumok szerepe a hazai kulturális és rekreációs turizmusban címmel. Ezt követően Nagy Magdolna, a MOKK igazgatója hívta fel előadásában a figyelmet a Múzeumok Őszi Fesztiváljára mint turisztikai attrakcióra.

A hétfői konferencianap nyolc különféle esztergomi múzeumi, illetve turisztikai helyszínen zajló fakultatív programmal, köztük tárlatvezetésekkel, múzeumpedagógiai bemutatókkal és helytörténeti sétával zárult.

A második napon két párhuzamosan futó szekcióban mutatják be a múzeumi szakemberek a konferenciaszervezők által kiírt nyílt felhívásra beküldött jó gyakorlataikat, melyek változatos módon világítanak rá a múzeum és a rekreáció, valamint a turizmus kapcsolódási pontjaira.
Az eseményt az esztergomi Szent Adalbert Központban tartják, ahonnan online is közvetítik a programot.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Június 13. 13:08, hétfő | Helyi

SZÜK NORBERT EMLÉKKIÁLLÍTÁS

2022. június 4-én nyílt meg Szük Nobert festőművész (1970-2021) emlékkiállítása a Kapcsolatok Házában.

2022. Június 07. 10:57, kedd | Helyi

Fokozott rendőri jelenlét Dömösön és Pilismaróton

A nyári időszakban rendőri ellenőrzésre kell számítani a térségben.

2022. Június 01. 17:35, szerda | Helyi

Öten is megsérültek a dorogi balesetben

Június elsején, szerdán délután egy menetrend szerinti autóbusz és két személygépkocsi ütközött össze Dorogon, a Hantken Miksa és a Rákóczi utca kereszteződésében.