Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2021. Október 07. 12:58, csütörtök | Helyi

Esztergomi fiataloké az idei legígéretesebb új szervezetnek járó Civil Díj

Esztergomi fiataloké az idei legígéretesebb új szervezetnek járó Civil Díj

Az Alteregom Egyesületnek ítélte a NIOK Alapítvány a legígéretesebb új szervezet Civil Díjat.

Ez azért is nagy dolog, mert közel 130 pályázóból kellett a zsűrinek előbb a 27 döntőst, majd a 8 díjazottat kiválasztani. A program keretében olyan kezdeményezéseket, projekteket, programokat díjaztak, - nyolc szakmai kategóriában - amelyek újszerű megközelítést alkalmazva kiemelkedő eredményeket értek el.

A díjátadót követően felpörögtek az események az addig sem unatkozó AlterEgom Egyesület körül. Rádió és újság interjúk, egyeztetések sora következett, amibe még egy épp megjelenés előtt lévő nagyívű tanulmány végső hajrájának is be kellett férnie.
Épp a szóban forgó a tanulmány, a „Javaslatok az esztergomi fiatalokért I. „megjelenésének napján sikerült interjút készítenünk az egyesület elnökével, Várszegi Balázzsal.

Várszegi Balázs interjút ad az Országjárónak

Először is gratulálunk az elismeréshez! Viszont keveset tudunk erről a dologról. Mesélnél arról, hogy hogyan kell elképzelni ezt a díjat?

A Civil Díj tulajdonképpen egy pályázat, amin civil szervezetek indulhatnak. A beküldött pályamunkákat egy szakmai zsűri bírálja el és kategóriánként a legjobbak kerülnek a döntőbe. A nyerteseket, csak a díjkiosztó gálán tudtuk meg, ez is a zsűri döntése volt, aki egy újabb körben még egyszer áttanulmányozta a döntősök anyagait és ezt követően választotta ki a nyolc kategóriagyőztest. Nekünk csak annyi dolgunk volt, hogy ott legyünk a gálán, jól érezzük magunkat és amikor szólítottak bennünket akkor átvettük a díjat, egy rövid köszönőbeszéd kíséretében – és persze nagyon örültünk, hiszen ez egy országos díj, a civil szféra rangos elismerése.

Akkor ez most egyfajta visszacsatolásként lehet értelmezni?

Mindenféleképpen egy pozitív visszajelzés az ország „Legígéretesebb új szervezetének” lenni. Megerősít bennünket abban, hogy előremutató, amit csinálunk, lendületet adhat nekünk, mert azt azért látni kell, hogy rengeteg munka van nem csak e mögött a pályázat, hanem a szervezet minden egyes projektje mögött és még nagyon sok mindent tervezünk, amelyek ugyancsak sok ráfordítással valósíthatók csak meg. Az eddig elért eredményeinkhez mindenképpen hozzá szeretném tenni, hogy nem kizárólag a mi érdemünk, sok partnerünknek és sikeres együttműködésnek köszönhetjük azt, hogy ma elmondhatjuk, hogy fiatal szervezetként tényleg sikeresek „a legígéretesebbek” vagyunk.

Egyesületi tagok

És mi ennek a legígéretesebb fiatal szervezetnek a mozgatórugója?

Látjuk azt, hogy a középiskolai tanulmányok után sokan a fővárosban, vagy más nagyvárosokban folytatják tanulmányaikat, illetve kezdik meg életüket, de a későbbiekben csak nagyon kevesen képzelik el az életüket Esztergomban. Mi azt szeretnénk, ha úgy tetszik azt tűztük ki célul, hogy ha nem is megállítani, de mindenképpen mérsékelni szeretnénk ezt az elvándorlási folyamatot. Egyesületünk azon dolgozik, hogy a fiatalokat helyben tartsa, érdekes és kívánatos jövőképet mutassunk nekik Esztergomban. Egyrészt úgy, hogy a különböző programjainkon keresztül felhívjuk a figyelmet a város értékeire, lehetőségeire, másrészt mivel hiszünk a közösség megtartó és akár helyben tartó erejében, ezért, ha lehetőségünk van akkor hangsúlyozzuk a közösségek fontosságát.

Könyvbemutató

Járjuk be a Pilist túra

Országosan felfigyeltek rátok. Helyben mit vettetek észre? Észrevehető az, hogy Esztergomban, illetve a környéken mennyivel lettetek ismertebbek a megalakulásotok óta? Tudjátok mérni, hogy mennyire sikeres a munkátok?

A civil szektorban mindig nehéz dolog a mérés. Amiben mégis láthatjuk az eredményeinket, hogy a meghirdetett programjainkon mennyien és milyen összetételben vesznek rész. Azt látjuk, hogy minden meghirdetett programunk teltházas, sőt idő előtt betelnek a helyek.

Zseblámpás kirándulás

A másik mérőszám az lehet, hogy egyre több önkéntesünk van, - és itt nem az egyesületi tagokról beszélek, hanem azokról a főleg fiatalokról, akiknek megvan a saját érdeklődési körük, kerékpározás, kenuzás, túrázás stb. és azt mondják, hogy tetszik nekik, amit mi csinálunk és szeretnének velünk egy, vagy több közös programot csinálni. Ezeknek az érdeklődő önkénteseknek a száma szépen emelkedik, folyamatosan kúszik felfelé, ami nagyon jó dolog és azt igazolja, hogy van létjogosultsága az AlterEgomnak.


Vízen is aktívak - kenuzás a Dunán

Ha ki kellene emelni egyet az AlterEgom projektek közül, melyik lenne az, melyiket "tennéd ki a kirakatba"?

Hm… Rövid gondolkodás után azt mondanám, hogy az egyesület megalapítása. Alapvetően Esztergom településméret szempontjából kisváros. Látjuk azt, hogy a fiatalok menyire aktívak, mennyire maradnak helyben, és mi pontosan ezekre a kérdésekre, kihívásokra szeretnénk reagálni. Azt gondolom, hogy már ez is egy nagy eredmény, hogy tizenöt-húsz fiatal összeállt és úgy döntött, hogy egy ügyért közösen dolgozik. Én személy szerint ezt tenném az első helyre, de természetesen van több olyan programunk is, amelyekre szintén büszkék vagyunk.

A Babits-háznál

Hány tagotok van?

Tizenöt fő, aki egyesületi tag, és vannak pártoló tagjaink, illetve vannak visszatérő önkénteseink is és vannak olyanok is, akik alkalmanként szívesen szerveznek nekünk programot. Ezzel együtt szinte dupla annyian vagyunk, mint az egyesületi tagok száma, és ennek mind nagyon örülünk.

Miből finanszírozzátok a programjaitokat, milyen forrásból működik az egyesület?

Ahogy látni lehet a programjainkon nincsen részvételi díj, hiszen a legtöbb dolgot mi is ingyen kaptuk, ezért ingyen is adjuk.
Mindent, aminek bármi anyagi vonzata van, azt mi magunk teremtjük elő, a tagok finanszírozzák. Van egy minimális összegű éves tagdíjunk, de ebből sok mindent nem tudnánk megvalósítani. Szerencsére a legtöbb projektünk olyan, hogy nem igényel különösebb ráfordítást, ezt úgy tudjuk elérni, hogy nagyon jó együttműködéseink vannak. Említhetem a kulturális és oktatási intézményeket, akik örülnek, hogy a fiataloknak helyben tudunk élményt nyújtani, helyben szórakoznak, tevékenyednek. Igyekszünk pályázni is, de ebben még van hová fejlődnünk. Az egyik sikeres pályázat maga a Civil Díj volt, a másik a TESCO közösségi pályázata, ahol szintén dobogós helyezést értünk el.

Faültetés az Erzsébet parkban - TESCO közösségi pályázat


Az egyik legfrissebb projektetek a mentor hálózat…

Jelenleg mentorokat keresünk, gyűjtünk ahhoz, hogy el tudjuk indítani a programot és igazából már el is érkeztünk a célegyenesbe. Kitűztünk magunk elé egy célszámot, miszerint szeretnénk harminc szakembert összegyűjteni. A mentorhálózat alapvetően egy teljesen szakmai alapon működő kapcsolati rendszerként fog működni, ahová mindenféle szakterületről – műszaki, egészségügyi, mezőgazdasági – jelentkeznek olyan szakemberek, akik szívesen foglalkoznak fiatalokkal. Eddig tízféle gyűjtő területet határoztunk meg, oda várjuk a mentorokat. Talán lehetünk büszkék arra, hogy eddig már huszonöt szakember jelentkezett, ami azt igazolja, hogy életképes az ötletünk.

Ez olyan, mint egy képzés?

Nem. Alapvetően a mentorlás folyamata teljesen rugalmas. Kizárólag a fiatal és a mentora határozzák meg az együttműködés dinamikáját. Ez lehet egyetlen beszélgetés, de lehet rendszeres, akár vagy még gyakoribb havi találkozó is, amíg mindkét fél úgy érzi, hogy igényli és előremutató ez a típusú szakmai segítségnyújtás.
Azon túl, hogy lehetőséget adunk arra, hogy kialakuljanak a mentor-mentorált párok, időközönként szeretnénk mentortalálkozót összehívni, ahol arra lesz lehetőség, hogy a mentorok, különböző párok és azok az érdeklődő fiatalok, akik még nem láttak ilyet, azok is betekintést nyerhessenek ebbe a folyamatba. Negyedévenként tervezzük összehívni a találkozót, ahol a leendő csatlakozni vágyók megismerhetik, közelebb kerülhetnek a programhoz.


Vannak már fiatalok, akik jelentkeztek?

Ez úgy néz ki, hogy először megteremtjük azt az oldalt, ahonnan választani lehet - gyakorlatilag a kínálati oldalt. Már két évvel ezelőtt kiderült egy felmérésünkből, hogy a fiatalok igénylik a segítséget, különösen a pályaválasztás és pályakezdés előtt. Egyrészt igyekszünk ezt elősegíteni a pályaorientációs eseményeken keresztül, illetve a mentorhálózat oldaláról is szeretnénk megtámogatni ezt az igényt.

Hogyan néz ki ez az egész? Van egy felület, ahol lehet egyrészt mentornak illetve mentoráltnak jelentkezni, ott nézelődhet az ember, szabadon választhat és megtörténnek az egymásra találások?

Gyakorlatilag igen. A felületen a mentorok hamarosan elérhetőek lesznek, ők egy egyszerű űrlap kitöltésével bekerülnek a rendszerbe, azt átnézzük, szükség esetén egyeztetünk, hogy ugyanazt gondoljuk-e a programról. Amikor a mentorok már felkerültek az oldalra, akkor a fiatalok választhatnak közülük. Az ő jelentkezési lapjukat is átnézzük, ha rendben van, akkor a következő lépésben összekötjük a mentorral. A mentorhálózat működése tehát meglehetősen rugalmas, de van benne egy bizonyos mértékű szűrés és ellenőrzés is.


Jól hangzik! Kíváncsi vagyok, hogy egy év múlva milyen tapasztalataitok lesznek a programmal kapcsolatban.
Hogyan kell elképzelni az egyesületen belüli munka, feladat megosztást?

Öt csoporttal dolgozunk. Van kultúra csoportunk, szabadidő természetjáró, van instruktori, tanulmány és javaslat készítő team és van egy marketing és kommunikáció csoportunk. Minden csoportnak van csoportvezetője és az elnökség igyekszik a munkájukat segíteni, összehangolni a munkájukat, az egyes programokat. Természetesen a csoportok között van átfedés, van olyan tag aki több csoportban is tevékenykedik.

Egy tanulmányotokban olvasható, hogy Esztergomban három fiatal, civil szervezet is van és az első lépések már megindultak egymás felé …. Lesz folytatás?

Ez az együttműködés másfél-két került szóba, azóta sajnos az egyik egyesület már nem működik és úgy tudom, hogy a másik sem aktív. Ők mindketten középiskolásokat tömörítő szervezetek voltak. A jelenlegi ismereteink szerint ma már egyedül mi működünk, így bár egykor elindultak az egyeztetések, mára nincs kivel együttműködni.
Az AlterEgom elsődleges célcsoportja a fiatal felnőttek voltak, de egyre inkább azt látjuk, - utalva az előbb említettekre - hogy a fiatalabb, középiskolás korosztály képviselete nem megoldott, így előbb-utóbb megkerülhetetlen lesz valamilyen formában őket is megszólítani. Eddig is voltak olyan projektjeink, amelyeket az érettségizőknek, pályaválasztás előtt állóknak szerveztünk, ez volt a pályaorientációs rendezvényünk, amely nagy sikerrel zárult. Az egyesület kapacitása jelenleg nem teszi lehetővé egy jelentősebb tevékenységi kör bővítését, de mindenképpen el kell gondolkodnunk azon, hogy a jövőben esetleg a középiskolák felé is nagyobb mértékben nyitunk.

Az is szerepel a tanulmányban, hogy ideális lenne a szorosabb együttműködés a fiatalokat képviselő szervezetek és az önkormányzat között.

A legfrissebb tanulmányunkban foglalkozunk a társadalmi integráció kérdésével. Ott vetettük fel, hogy az ifjúság hangját jó lenne hallatni a helyi ügyekben. Nem csak a fiatalokról beszélek, bár az is fontos, hogy érdeklődjenek a közügyek iránt, hanem azokról a szervezetekről, közösségekről és intézményekről, ahol a fiatalok jelen vannak, ahol képviselik őket, vagy bármilyen formában érintve vannak. Gyakorlatilag elképzeltünk egy ifjúsági platformot ahol az önkormányzat bevonásával minden olyan érintett részt vehetne, akik a fiatalokkal foglalkoznak. Látjuk, hogy most is van erre példa, de nem annyira szervezett és strukturált, illetve hatékony, mint amilyen lehetne. A mi szervezetünknek például kifejezetten jó a kapcsolata a Városházával, volt már találkozónk, volt beszélgetés, aminek alapján az egyesület és én személy szerint is azt érezzük, hogy ők nyitottak és támogatják a kezdeményezéseinket.

Ha már kezdeményezés… Milyen programjaitok lesznek a közeljövőben, illetve olyan, amiről már beszámolhatsz?

Idénre már teljesen megvannak a programjaink. Az egyesület alapvetően féléves tervekkel igyekszik dolgozni, mert úgy látjuk, hogy nagyjából ez a féléves intervallum az, ami előre tervezhető, de a Covid-járvány nálunk is sok mindent felülírt.
Idén mindenképpen szeretnénk még szabadidős programokat tartani: elindítjuk a kerékpártúrákat, folytatjuk a pilisi túráinkat a következő kirándulással, lesz még zseblámpás túra is. November 12-én, a helyi Pázmány egyetemmel közös szervezésben egy pályaorientációs eseményt rendezünk, amelyre eddig közel 20 kiállítóval van már megállapodásunk. Vannak közöttük egyetemek, szakkollégiumok, illetve a helyi szakképzési centrum részt vesz a rendezvényen. És épp ma jelenik meg az egyesületünk történetében a legnagyobb tanulmányunk. Bár nem kimondott esemény, de a mentorhálózat beindítása is még idén megtörténik.
Valamint október második felében lesz egy különleges, fiatalos programunk, de erről többet most nem árulnék el, de időben meg fogjuk hirdetni, így senki sem marad le róla, akit érdekel.

A napokban megjelent tanulmány

Az AlterEgom elnöke által elmondottak és a saját tapasztalataink, valamint az érdeklődő esztergomi lakosok visszajelzése alapján megéri figyelni az egyesület honlapját és Facebook oldalát is, hiszen ott találkozhatunk a meghirdetett programokkal, a pályaválasztás előtt állók a mentorhálózattal, aki pedig elmélyülne az egyesület által az esztergomi fiatalok lehetséges jövőjéről írt alapos tanulmányban, nos az ezt is megteheti az alábbi linkeken.

Weboldal: https://alteregom.hu/
Facebook:https://www.facebook.com/alteregomkozosseg/

Fotók: AlterEgom/Facebook

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.