Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2016. Április 24. 06:00, vasárnap | Helyi
Forrás: InfoEsztergom.hu

Esztergomi sikert az idei Szakma Sztár Fesztiválon

Esztergomi sikert az idei Szakma Sztár Fesztiválon

Szakma Sztár Fesztivál: Jónás Krisztián, a Montágh iskola tanulója országos második lett az asztalos tanulók versenyében. Idén rekordszámú résztvevő vett részt az országos szakmai megmérettetésen.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) április 18-tól 20-ig rendezte meg a Szakma Kiváló Tanulója Versenyt (SZKTV), kibővítve az Országos Szakmai Tanulmányi Versennyel (OSZTV). Az országos döntő IX. Szakma Sztár Fesztivál elnevezéssel zajlott Budapesten, a Hungexpo Vásárközpont G és F pavilonjában. Megyénk diákjai közül többen is dobogós helyen végeztek.

Parragh László, az MKIK elnöke a megnyitón bejelentette, hogy két év múlva Budapesten rendezik a Szakma Sztár európai versenyét, az EuroSkills versenyt.

Hozzátette, hogy idén mintegy 5200 diák jelentkezett a versenyre, ezután minden szakképesítésben válogatókat rendeztek, erre 451 versenyzőt hívtak meg. Az idei országos döntőben 12 határon túli fiatal is indult, 9 szakképesítésben, akik a Felvidékről, a Vajdaságból és Kárpátaljáról érkeztek.

Szerencsés László, a megyei kereskedelmi és iparkamara elnöke elmondta, a Szakma Sztár Fesztiválon látottak, tapasztaltak igazolták a szlogent, miszerint egy jó szakma felér egy diplomával.

Az elnök kitért arra is, hogy a résztvevők és az érdeklődők számát tekintve egyaránt rekordok dőltek meg. Különösen fontosak idén, amikor a kisebb és nagyobb vállalkozásoknak egyaránt nagy szüksége van az utánpótlásra, a jó szakemberek. A versenyre több cég is jelentős pénz- és tárgyjutalmat ajánlott fel.

A három nap alatt mintegy 15 ezer látogató érkezett a fesztiválra, melyen 110 iskolából 214 diák mutatta be tudását. A megyei kamarák 200 busszal 9000 diáknak tették lehetővé, hogy érdeklődőként megnézhessék a 40 szakma ifjú sztárjait, illetve részt vegyenek a különféle kísérőprogramokon.

Megyénkből kilenc diák jutott az országos döntőbe, a fináléban pedig öten dobogós helyen végeztek. Vendéglátás-szervező, vendéglős kategóriában második lett Juhász Hajnalka, harmadik pedig Venczel Tímea. Mindketten a tatabányai Kereskedelmi, Vendéglátó és Idegenforgalmi Szakközépiskola tanulói. Felkészítő tanáruk Kovács Gábor.

Kőművesek között másodikként zárt Pintér Tamás (Tatabányai Szakképzési Centrum Fellner Jakab Szakképző Iskolája, felkészítő tanára Fejes László).

Asztalosipari szerelők között szintén második helyen végzett Jónás Krisztián, az esztergomi Montágh Imre EGYMI Óvoda, Általános Iskola és Speciális Szakiskola tanulója, Alekszandrov Aleszandr tanár felkészítésében.

Az elektronikai technikusok versenyében második lett Vági Richárd (Tatabányai Szakképzési Centrum Műszaki Szakközépiskola (az egykori Péch Antal), felkészítő tanár: Mozsolics András).

A helyezettek a versenyzők 84 százalékával együtt felmentést kaptak szakmájuk záróvizsgái alól.

A megyei kamara egykori elnöke, Juhász József Arany Kőműves Kanál Díjat alapított 2008-ban. Az idén a kőművesek versenyén legjobban szereplőnek az arany kanalat Rabi József, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara kézműves alelnöke, az ezüst kanalat Bihall Tamás oktatásért felelős alelnök, a bronz kanalat pedig Szerencsés László adta át.

forrás: KEMKIK

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.

2024. Március 06. 21:59, szerda | Helyi

ELLEPTÉK A BÉKÁK ESZTERGOMBAN A FÁRIKÚTI UTAT