Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2021. Július 04. 08:14, vasárnap | Helyi
Forrás: Napi.hu

Esztergomi szülők beadványa alapján döntött az ombudsman az iskolai hiányzásokról

Esztergomi szülők beadványa alapján döntött az ombudsman az iskolai hiányzásokról

A koronavírus-járvány alatti hiányzások kapcsán fordultak az esztergomi József Attila Általános Iskolába járó testvérpár ügyében szüleik az alapvető jogok biztosához.

Saját hatáskörben az iskola igazgatója egy alkalommal már 2020. november 16-tól 2021. január 4-ig – a járványhelyzetre való tekintettel – a szülői kérelmet elbírálva engedélyezte a két gyermek iskolából való távolmaradását.

Január 4-ét követően a szülők újra kérvényezték, hogy alsó tagozatos gyermekeiknek a tanév végéig ne kelljen a személyes oktatásban részt venniük. Kérelmükkel kapcsolatban egyeztetésre hívták a szülőket az Esztergomi Tankerületi Központba, ahol azt javasolták, hogy egyéni munkarendre vonatkozó kérelmet nyújtsanak be az Oktatási Hivatalhoz. A szülők a javaslatnak megfelelően be is nyújtották kérelmüket, de azt az Oktatási Hivatal elutasította.

Ennek az elutasító döntésnek az értelmében az iskolaigazgató kötelezte a szülőket a gyermekek iskolába járatására, de a döntését nem indokolta meg. Bár az Oktatási Hivatal elutasította a szülők kérelmét, annyit informálisan közöltek velük, hogy a távolmaradásról és a hiányzás igazolásáról az iskolák igazgatói döntenek.

A szülők ezt követően 2021. február 3-án újabb távolmaradási kérelmet nyújtottak be az iskola igazgatójához, hivatkozva a vonatkozó törvényi szabályozásra, amely lehetővé teszi, hogy felmentést kérjenek a bejárás alól, abban az esetben, ha véleményük szerint az iskolában nem biztosítottak a gyermekek számára az egészséges élethez szükséges feltételek. Az iskola ezt a kérelmüket is elutasította.

Ekkor a szülők a fenntartóhoz, a tankerülethez fordultak és szülői kérelmet nyújtottak az ügyben, de a tankerület is elutasította a kérelmüket, arra hivatkozva, hogy a járványhelyzet önmagában nem alapozza meg az iskolába járás mellőzését.

A szülők szerint jogukban áll arról dönteni, hogy gyermekeik a járványveszély miatt ne járjanak iskolába, illetve, hogy az otthonmaradásból adódó hiányzásokat az iskola alapos indokból való mulasztásnak minősítse, illetve a kérelmüket tisztességesen elbírálja. A szülők ezzel kapcsolatban azt is jelezték, hogy a második kérelmük benyújtása után az iskola igazgatója a hiányzások alátámasztására csak orvosi igazolást fogadott el, ugyanakkor felhívta a gyermekek orvosát, hogy a jövőben ne adjon igazolást az iskolai távollétre. Az eljárás azért is érdekes, mert Kásler Miklós EMMI miniszter külön utasította az intézményeket a hiányzások rugalmas kezelésére.

A szülők ezt követően az ombudsmanhoz fordultak, aki az ügyet részletesen megvizsgálva, elemezve arra a következtetésre jutott, hogy
az érintett iskola és a fenntartó tankerület eljárása a tisztességes eljáráshoz és a jogorvoslathoz való joggal összefüggő visszásságot okozott a tanulók iskolából való távolmaradási kérelmének elbírálásakor.

Az alapvető jogok biztosa, Kozma Ákos felhívta a figyelmet, hogy a járványhelyzetben is érdemben kell vizsgálni az egyéb alapos indokból való mulasztás fennállását, a szülők számára pedig megfelelő információkat kell biztosítani.
A döntés szerint a területileg illetékes tankerület fenntartásában működő iskolák a saját hivatalos átfertőzöttségi adataikról anonim, az adatvédelmi szabályozásnak megfelelő, de közérdekű adatokat nem tették közzé. Ez a fenntartói, illetve intézményi eljárás jelentősen nehezítette a szülők számára az iskolai jelenléttel együtt járó fertőzésveszély tényleges kockázatának a mérlegelését, akadályozta a gyermekek egészségben és biztonságban való oktatása, nevelése körülményeinek megismerését.

Az alapvető jogok biztosa egyúttal feltárta azt is, hogy az iskola igazgatója az első kérelem tárgyában nem hozott döntést, míg a második kérelem tárgyában elmulasztotta az elutasító döntését határozatba foglalni, így a szülők azt sem ismerhették meg, hogy milyen szempontokat mérlegelt döntésének meghozatalakor. Az ombudsmani jelentés kiemeli, hogy a tankerület minden alakszerűséget, az eljárási és tartalmi követelményeket figyelmen kívül hagyó egyszerű válaszlevele nem felelt meg a törvényi követelményeknek. A fenntartó döntésében a határozati forma hiánya pedig kizárta annak a lehetőségét, hogy a panaszos szülők jogorvoslattal éljenek az ügyben.

Az ombudsman kezdeményezte az iskola igazgatójánál, hogy a jövőre vonatkozóan a szülők által benyújtott távolmaradási kérelmet jogszerűen, azok tartalma szerint bírálja el, illetve a járványhelyzet ismételt fennállása esetén az iskola átfertőzöttségi adatait a mindenkori állapotnak megfelelően, anonim módon tegye nyilvánosan elérhetővé. Kozma Ákos a tankerületi igazgatótó figyelmét is felhívta arra, hogy a szülői kérelmeket a garanciális szabályok szerint bírálja el, valamint arra is,hogy a járványhelyzet ismételt fennállása esetén a fenntartásában működő iskolák átfertőzöttségi adatainak anonim nyilvánosságra hozatala érdekében tegye meg a szükséges intézkedéseket.

Hasonló iskolákban, hasonló helyzetekben is lehet még következménye a mostani döntésnek, amely tisztázza az iskolák és a tankerületek megfelelő eljárásrendjét.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.