Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2020. Január 23. 14:09, csütörtök | Külföld
Forrás: Gebauer Szabolcs, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: pixabay

EU: Le kell állítani a civileket is sújtó hadműveleteket

EU: Le kell állítani a civileket is sújtó hadműveleteket

A szíriai rezsim és támogatóinak civilek és gyerekek halálával járó légicsapásai elfogadhatatlanok, ezeket a hadműveleteket azonnal le kell állítani.

A harcok kiújulása a tűzszüneti megállapodás újabb semmibevevését jelenti - hangoztatta az Európai Unió (EU) külügyi szolgálata (EEAS) csütörtökön.

Brüsszeli közleményében a külügyi szolgálat aláhúzta, hogy az ENSZ listáin szereplő, északnyugat-szíriai Idlíb tartományban tevékenykedő terroristacsoportok jelenléte aggodalomra ad okot. Az ilyen csoportok elleni, az ENSZ által is engedélyezett küzdelem azonban nem teszi lehetővé, hogy bárki figyelmen kívül hagyja a nemzetközi humanitárius jogot.

Az Európai Unió felülvizsgálja és mindaddig fenntartja a Bassár el-Aszad rezsimjével szemben hozott szankciókat, amíg "a brutális támadások folytatódnak" - emelték ki.

"Hangsúlyozzuk, hogy a humanitárius szervezetek számára biztosítani kell a gyors, biztonságos és akadálytalan munkavégzés lehetőségét. Az úgynevezett humanitárius folyosók létesítése nem helyettesítheti a nemzetközi humanitárius jog teljes tiszteletben tartását" - fogalmaztak.

Az Idlíbben folytatódó ellenségeskedés azzal a kockázattal járhat, hogy felszámolja a konfliktus egyetlen rendezési lehetőségét jelentő tárgyalásos megoldásba vetett bizalmat - tették hozzá.

Kedden több civil, köztük 13 gyerek halt meg orosz légicsapásokban Szíria északnyugati részén. A szomszédos Idlíbben két civil vesztette életét egy bombázásban.

Csütörtök hajnalban katonai támaszpontok ellen indítottak támadásokat a kormányellenes felkelők Idlíb tartományban, több helyen autóba rejtett pokolgép robbant. Ezekben a rajtaütésekben mintegy 40 szíriai katona vesztette életét, és körülbelül nyolcvanan megsebesültek.

A damaszkuszi kormány a polgárháborús Szíria 70 százalékát tartja ellenőrzése alatt. Idlíb nagy részét és a vele szomszédos Aleppó, Hama és Latakia tartomány egy részét a szíriai lázadók és a Haját Tahrír as-Sám (HTS) szélsőséges iszlamista ernyőszervezet tartja uralma alatt.

A 2011 óta zajló szíriai konfliktusban több mint 380 ezren vesztették életüket, és milliók váltak földönfutóvá.

Címkék: civil, hadművelet, Szíria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.