Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2014. Május 24. 10:24, szombat | Helyi
Forrás: KEMKIK

Európa Nap: az EU tagság előnyei megyénkben

Európa Nap: az EU tagság előnyei megyénkben

Európa Napot rendezett Tatabányán a Komárom-Esztergom Megyei Kereskedelmi és Iparkamara és az Europe-Direct Komárom-Esztergom Megyei Információs Pont a kamara székháza előtt pénteken.

Játékokkal, kvízekkel és hasznos európai uniós információkkal várták a kicsiket és nagyokat egyaránt, a megye vezető politikusai pedig sajtótájékoztatón ismertették véleményüket az Európai Unióról, Magyarország tagságának előnyeiről. Czunyiné dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselő kiemelte, hogy a vállalkozások fejlődésének jelentős lendületet adott az uniós tagság, egyrészt a fejlesztésre, telephelybővítésre elnyerhető támogatások miatt, másrészt a fejlesztési forrásokból megvalósuló létesítmények kivitelezésével. Az országgyűlési képviselő méltatta a kamarák szerepét az információk eljuttatásában a vállalkozókhoz és szólt a készülő új komáromi Duna-hídról, mely új lendületet ad a térség fejlődésének a határ mindkét oldalán.

Hajasné dr. Hertelendi Valéria, a Megyei Munkaügyi Központ igazgatója ismertette, hogy az Unió megteremtette a munkaerő szabad áramlásának lehetőségét. A megyében minden járási hivatalban van EURES asszisztens, akik a biztonságos külföldi munkavállalást segítő EURES hálózat álláskínálatát bemutatják az érdeklődőknek. Az igazgatónő megemlítette, hogy 28-án szerdán állásbörzét tartanak Tatabányán, a Földi Imre Sportcsarnokban, ahol ötven munkaadó képviselői lesznek jelen.

Elekes Diána, a Széchenyi Programiroda megyei vezetője ismertette, hogy megyénkben 2010 és 2013 között 1410 vállalkozás kapott uniós forrásból pályázati támogatást, az elnyert összeg elérte 219 milliárd forintot. A 2014-2020-ig tartó tervezési ciklusban az unióból érkező források 40 százalékát vállalkozásfejlesztésre fordítják, így növekedhet a megítélt támogatások összege.

Schmidt Csaba, Tatabánya polgármestere Európa egyik legsikeresebb szervezetének nevezte az Európai Uniót, mert békét és gazdasági fejlődést teremtett a kontinensen és reményét fejezte ki, hogy városunk és térségének kihasználja azokat az előnyöket, hogy Tatabányát és Esztergomot a járműipar területén kiemelt övezetté
nyilvánította a kormány.

Völner Pál hangsúlyozta, az egységes Európa létrejöttével eltűntek a határok, valóban kinyílt a világ és korábban elérhetetlennek tűnő úti célok váltak mindennapossá. Kiemelte az Unió szerepét a határon átnyúló közlekedési hálózatok létrehozásában, melyek fejlesztéseket vonzanak az érintett területekre.

Szerencsés László, a Kamara elnöke elmondta, a szervezet 2013 márciusában nyerte el a jogot, hogy az Európai Bizottság magyarországi képviseletének megbízásából Europe Direct irodát hozhasson létre. Az iroda pályázatfigyelő rendszert működtet, mely ingyenes és különböző témakörökről kérhető hírlevél. A mindenki számára nyitott lehetőség a www.uzletahalon.hu címen érhető el.

Güntner Péter, az Európai Bizottság képviselője ismertette, hogy az Unióban 500, Magyarországon pedig 20 Europe Direct iroda működik, melyek informálják a lakosságot az európai közösség ügyeiről.

Európa Nap: az EU tagság előnyei megyénkben

Az Európa Nap keretében került sor a Komárom-Esztergom megyei általános iskolába járó tanulók, alapfokú művészeti oktatásban résztvevő diákok rajzversenyének eredményhirdetésére. A pályázatra 14 egyéni alkotás érkezett, a művek témája; "Az EU soros elnöke: Görögország".

A díjazottak;
I. díj: Geng Péter, a kocsi Vincze Imre
Református Általános Iskolából,
II. díj: Bakos Kata, a Tarjáni Német
Nemzetiségi Általános Iskolából,
III. díj: Polgár Bianka, az
Almásfüzítői Fekete István Általános Iskolából.
A közönségdíjat a Pilczinger Fanni kapta, a Tarjáni Német Nemzetiségi Általános Iskola tanulója. A nyertesek ajándékcsomagot, könyvutalványt és oklevelet vehettek át Schmidt Csaba polgármestertől.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.