Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2022. Július 14. 09:59, csütörtök | Külföld
Forrás: mti/illusztráció: pixabay

Európában továbbra is nagy a terrorveszély

Európában továbbra is nagy a terrorveszély

A terrorizmus továbbra is az Európai Uniót fenyegető egyik fő veszélyforrás, annak ellenére, hogy csökkent a támadások száma - állapította meg az Európai Rendőrségi Hivatal (Europol) szerdán közzétett jelentése.

A hágai székhelyű uniós testület jelentése szerint a kockázatot főként a dzsihadista beállítottságú és a jobboldali szélsőségesek jelentik. A terrorista és erőszakos szélsőséges támadásokat Európában elősorban magányos elkövetők vitték véghez.

Tavaly 15 terrortámadást vagy merényletkísérletet regisztráltak az EU-ban, míg 2020-ban ezek száma 57 volt. A tavalyi terrortámadások közül hármat dzsihadisták, egyet pedig szélsőbaloldali elkövető vitt véghez, a többit meghiúsították a hatóságok. Ugyancsak tavaly 388 embert tartóztattak le terrorizmussal kapcsolatos bűncselekmények miatt. Több mint kétharmadukat Ausztriában, Franciaországban és Spanyolországban elkövetett dzsihadista terrorcselekményekkel kapcsolatos nyomozások nyomán vették őrizetbe. A 2021-ben véghezvitt terrortámadásokban az elkövetők olyan fegyvereket használtak, amelyek viszonylag könnyen beszerezhetők, és amelyek összeszereléséhez vagy használatához nem szükségesek speciális készségek.

A jelentésben az áll, hogy 2021-ben az interneten terjesztett terrorista propaganda főként a koronavírus-járványhoz kapcsolódott. Egyes uniós tagállamokban megjelent a járványügyi korlátozásokkal összefüggő, kormányellenes erőszakos szélsőségesség, amely nem kapcsolódik a hagyományos a terrorista tevékenységekhez - tette hozzá a testület.

A kutatás megállapításai szerint a tagállamok terrorfenyegetettségét nem befolyásolta közvetlenül a tálibok 2021-es afganisztáni hatalomátvétele, de az ukrajnai orosz invázió és a koronavírus-járvány hatásai az elkövetkező években biztonsági kockázatot fognak jelenteni.

Catherine de Bolle, az Europol igazgatója nyilatkozatában elmondta: "a jelentés következtetései megerősítik, hogy a terrorizmus továbbra is valós veszélyt jelent az EU-ban"

Mint mondta, a geopolitikai változások és Oroszország Ukrajna elleni háborúja tartósan kihat majd az EU biztonságára. Véleménye szerint az ukrajnai háború máris számos radikalizálódott személyt vonzott a tagállamokból, akik mindkét oldalon csatlakoztak a harcokhoz.

Címkék: európa, terror, veszély

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.