Városlista
2023. szeptember 21, csütörtök - Máté

Hírek

2015. Január 13. 09:58, kedd | Helyi
Forrás: MTI

Európai hittan-konferencia Esztergomban

Európai hittan-konferencia Esztergomban

Az európai püspöki konferenciák hittani bizottsági elnökei keddtől háromnapos konferenciát tartanak Esztergomban, a Szent Adalbert Központban.

Közölte a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) sajtóreferense hétfőn az MTI-vel. Fritzné Tőkés Éva tájékoztatása szerint a találkozót az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa (CCEE) Gerhard L. Müller bíboros, a Hittani Kongregáció prefektusa kérésére szervezte meg Esztergomban. (A CCEE elnöke Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek.)

A találkozó kifejezi a Hittani Kongregáció szándékát, hogy támogassa a helyi püspököket a hit tanítására és védelmére irányuló szolgálatukban, tekintettel azokra a sajátos kihívásokra, amelyekkel ma Európának szembe kell néznie - áll az MKPK közleményében.

A Hittani Kongregáció boldog VI. Pál pápa megbízásából 1967-ben kérte a püspöki konferenciáktól, hogy hozzanak létre saját tagjaik közül hittani bizottságot, amely segítő szervezetként támogatja a püspöki konferenciákat és az egyes püspököket hittani kérdésekben.

15 évvel később döntés született arról, hogy az említett bizottságok elnökeivel földrészenként rendszeres találkozók szerveződjenek. Az első találkozóra - az akkori Joseph Ratzinger bíboros, a későbbi XVI. Benedek pápa vezetésével - Latin-Amerikában, Bogotában került sor, 1984-ben.

A Szent Adalbert Képzési, Lelkiségi és Konferencia Központot az esztergomi várhegy oldalában, a Bazilika lábánál fekvő egykori Nagyszeminárium épületében alakították ki. Az épület ad helyet az Esztergomi Hittudományi Főiskolának és könyvtárának.

Ezek érdekelhetnek még

2023. Szeptember 20. 09:04, szerda | Helyi

Pölczman Péter fotográfus kiállítása látható a Kapcsolatok Házában

Pölczman Péter fotográfus Tűz és víz című kiállítása nyílt meg a Kapcsolatok Házában, amely 2023. október 29-ig tart nyitva az érdeklődő közönség előtt.

2023. Szeptember 06. 18:11, szerda | Helyi

Tűz volt a Richter dorogi gyártelepén

A dorogi gyártóüzem egyik tetőszerkezetén keletkezett a tűz.

2023. Augusztus 31. 15:21, csütörtök | Helyi

Harmadszor indul útjára a természettudományos mesepályázat

Ha ősz, akkor Richter TETT: harmadik alkalommal is meghirdetik a „Richter TETT: Te és a természettudományok – mesés történetek” elnevezésű mese- és történetíró pályázatot.

2023. Augusztus 11. 17:12, péntek | Helyi

PLATÁN MESÉKKEL NYITOTT ÚJRA A RONDELLA GALÉRIA

2023. augusztus 4-én, 18:00 órakor majdnem két év után újra kinyitott az Esztergomi Vármúzeum Rondella Galériája, a Platán mesék című kiállítással.