Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2013. Június 19. 07:47, szerda | Helyi
Forrás: lvp/MTI

Extrém UV-B sugárzás, forróság, melegrekord – hőségriadó

Extrém UV-B sugárzás, forróság, melegrekord – hőségriadó

Megdőlt a melegrekord tegnap a fővárosban, de ma is hőségre kell számítanunk. A forróság mellett azonban extrém UV-B sugárzásra is figyeljünk, mindenképpen védekezzünk.

Szerdán extrém UV-B sugárzás várható - olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat által kiadott figyelmeztetésben. A szakemberek ezért azt javasolják, hogy mindenki fokozottan védekezzen a leégés ellen. Ha lehetséges, akkor napközben 11 és 15 óra között kerülje a napozást. A vállat takaró póló és szalmakalap viselete, valamint fényvédő krém használata mindenképpen javasolt. A normál bőrtípusúak esetében már 15-20 perc napon tartózkodás esetén bőrpír keletkezhet - írták.

Ma a déli megyékben még melegebb lesz, északkeleten viszont enyhül a hőség. A meteorológiai szolgálat szerdára Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megyére nem adott ki figyelmeztetést a hőség miatt. Hajdú-Bihar, Heves és Nógrád megyére citromsárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetést adtak ki, mivel ezeken a területeken 25 Celsius-fok feletti napi középhőmérséklet várható.

Mivel a többi megyében tartósan 25 fok felett alakulhat a napi középhőmérséklet, így ezekre a területekre narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetést adtak ki. Ezek közül is kiemelték Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád, Somogy, Tolna és Zala megyét, ahol már 27 fok feletti napi középhőmérséklet valószínű.

A meteorológiai szolgálat a szöveges figyelmeztetésében azt írta, hogy szerdán északkeleten alakulhat ki néhol zivatar, amelyet viharos, óránként 60-70 kilométeres széllökés kísérhet és egy-egy helyen kisebb méretű jég eshet.

Az előrejelzés szerint szerdán a minimum-hőmérséklet 16 és 22 fok között várható. Napközben 31-36 fokig melegedhet a levegő.

Budapesten tegnap 35,7 fokkal megdőlt a fővárosi napi melegrekord, amelyet Újpesten rögzítettek. Korábban ezen a napon 1918-ban volt a legmelegebb, akkor Budapest belterületén 34,8 fokot mértek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.

2024. Március 06. 21:59, szerda | Helyi

ELLEPTÉK A BÉKÁK ESZTERGOMBAN A FÁRIKÚTI UTAT