Városlista
2024. május 8, szerda - Mihály

Hírek

2020. November 04. 19:08, szerda | Helyi
Forrás: (x)

Ezeket az örökzöldeket ültesd a kerítés mellé, hogy ne lásson át a szomszéd

Ezeket az örökzöldeket ültesd a kerítés mellé, hogy ne lásson át a szomszéd

Aki sorházban lakik, vagy olyan helyen, ahol nagyobb a forgalom, a kerítés pedig nem a takarásra lett berendezve, az tudhatja, milyen frusztráló ilyen környezetben élni.

Jó, hogy van kert, de kinek van kedve kimenni, ha a szomszédok rögtön tudják, hogy ott vagy és prempier plánban látnak mindent. Szerencsére van egy megoldás, ami a környezetnek is segít és nekünk is. Mindig jó zöldet látni, a kertünknek meg végképp jót fog tenni néhány örökzöld.

A tuja a legegyértelműbb választás, ami szinte minden kertben megtalálható. Nem drága, és emellett nincs vele sok gond. Hamar erőteljesen és szépen megnő, formára sem kell metszeni. Több méter magasságig meg sem áll, és persze egész évben zöld marad. A legnagyobb hátránya, hogy mivel nem ehhez a klímához van szokva, hanem sokkal párásabb időjárásra van szüksége, évről évre gyengülhet és fogékonyabb lesz a betegségekre. A barnuló tuja például gombára utalhat.

Van, ami hiába szép, gyerek mellé nem ajánlott!

A tiszafa a tuja remek helyettesítése lehet. Nincs igénye speciális ápolásra vagy odafigyelésre, a kertünkben remekül ellehet. Nem kell külön locsolni, ha nyáron szárazság köszönt be, és nincs igénye állandó napsütésre, az árnyékban is megmarad. Az itthoni telekkel nincs problémája. Nagy előnye még, hogy több verziója elérhető és könnyen formára szabható. Képes nagyon magasra megnőni, azonban, ha ez nem a mi preferenciánknak megfelelő, könnyen nyírhatjuk a tetszésünk szerint. Egyetlen hátránya talán, hogy a nyár végén megjelenő piros termése hiába a madarak egyik kedvence, emberek számára mérgező, ezért a gyerekekre oda kell figyelni a közelében.

A babérmeggy leginkább a nagyobb kertekbe ajánlott, mivel szétterülve viszonylag sok helyet tud elfoglalni. Ezzel szemben azonban még mindig jól beválik térhatárolóként. Fajtái között szín és magasság alapján lehet gondolkozni. A többihez hasonlóan ez is olcsó örökzöld sövény, gyönyörűen illeszkedik bármilyen kert világához. Szerencsére nem kell vele sokat foglalkozni, talán tavasszal elbír egy kis permetezést, hogy megelőzzük a kártevőket.

A gyönyörű kert nem elérhetetlen!

A télizöld fagyal tojásdad alakú leveleivel igazán dekoratív, virága és termése miatt pedig egész évben szépen és változatosak. Egy átlagos kertbe könnyen ültethető, nincsenek kiemelkedő igényei, ugyanolyan jól bírja a tűző napsütést, mint a félárnyékos helyeket. Talán egyedül a nagyon fagyos tél az, ami egy kicsit megárthat neki, olyankor leesnek a levelei. Pánikra azonban semmi ok, tavasszal újra kivirul, ilyenkor megéri ollót ragadni és ha úgy érezzük, formára nyírni. Nem csak sövénykerítésnek jó, de a kert közepére szoliterként is jól mutat. Termése madarakat vonzhat a kertünkbe.

A Kelet-Ázsiából behozott kecskerágónak rengeteg faja van, bizonyára könnyen megtalálhatjuk köztük a mi kertünkbe legjobban megfelelőt. Cserjéket és kis fákat is láthatunk, sőt jellemzően nem csak örökzöldek, de lombhullatók is lehetnek. A levelei és termései azok, amik igazán kiemelik a szépségét és a kertünk díszeivé válhatnak. Jól bírja a hétköznapi talajt, nincs szüksége speciális odafigyelésre. Szeretik a félárnyékot, azonban napon is megmaradnak. olyankor előfordulhat, hogy nyáron öntözni kell őket. A kártevőket úgy előzhetjük meg, ha erősen tartjuk a növényt és igénytelensége ellenére is időnként ránézünk, hogy milyen állapotban van.

Címkék: örökzöld, kert, sövény

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 18:36, csütörtök | Helyi

Elindult a "piskóta" körforgalom építése Esztergomban

Április 30-án indult a Dobogókői út – Petőfi Sándor út – Terézia utca – Kálvária út kereszteződésénél a körforgalom építése.

2024. Május 02. 18:34, csütörtök | Helyi

Salomon Ultra-Trail Hungary terepfutóverseny

2024. május 18-19-én kerül megrendezésre a Salomon Ultra-Trail Hungary terepfutóverseny.

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.