Városlista
2022. január 26, szerda - Vanda

Hírek

2012. Január 04. 08:36, szerda | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Ezen is múlik a testmagasság?

Ezen is múlik a testmagasság?

A szülők munkanélkülisége és társadalmi helyzete is jelentősen befolyásolja a gyermekek magasságát.

A Tübingeni Egyetem és a brandenburgi egészségügyi hivatal szakértői kutatásuk során brandenburgi gyerekeken keresztül azt vizsgálták, milyen mértékben befolyásolta egy adott régió munkanélküliségi vagy elvándorlási rátája a gyermekek növekedését 1994 és 2006 között. Az eredményekből kiderült, hogy a munkanélküli szülők gyermekei alacsonyabbak, mint az átlag.

A tanulmány az egészségügyi hivatalnak elsős általános iskolások vizsgálatával végzett kutatásából származó adatokon alapul. Ennek során több mint 250 ezer gyermek esetében vizsgálták a testmagasság, a kor és a nem mellett a szülők képzettségére és társadalmi státusára vonatkozó információkat.

A kutatók azt a következtetést vonták le, hogy a szülők munkanélkülisége negatív befolyással van gyermekeik testmagasságára. A csekély bevétel a tanulmány szerint kevesebbet nyom a latban, mint a pszichológiai stressz, illetve a szülők frusztráltsága. Ezek a tényezők inkább vezetnek a gyerekek elhanyagolásához.

Egy területre jellemző elvándorlási arány is negatív összefüggésben van a gyerekek magasságával. Mivel főként a magasabban képzett társadalmi rétegek vándorolnak el, a kevésbé képzettek maradnak. A képzettebb szülők családjaiban emellett nagyobb súlyt fektetnek az egészséges táplálkozásra és a gyermekek orvosi ellátására, így ők jobban fejlődnek és magasabbra nőnek.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Január 26. 11:06, szerda | Belföld

Folytatódik a kamatemelés a decemberinél nagyobb lépésekkel

A másodkörös inflációs kockázatok mérséklése és a várakozások megfelelő alakítása az alapkamat-emelési ciklus havi ütemű, a decemberinél nagyobb lépésközzel történő folytatását teszi szükségessé

2022. Január 26. 08:00, szerda | Belföld

Szijjártó: a Paksi Atomerőmű két új reaktorával Magyarország önellátó lesz villamosenergia-ellátásban

A Paksi Atomerőmű két új reaktorával reálissá válik, hogy Magyarország villamosenergia-ellátás terén önellátó legyen ennek az évtizednek a végére

2022. Január 26. 06:00, szerda | Belföld

Orbán Viktor: az összes családtámogatási formát meghosszabbítjuk, sőt megerősítjük a választás után

Orbán Viktor miniszterelnök a Győr-Moson-Sopron megyei Kóny községben meglátogatta Tóth Gábor tűzoltót, feleségét, Pálmát és három gyermeküket, akik a falusi csokból újították fel házukat

2022. Január 26. 05:00, szerda | Belföld

Emelkedik a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja

Emelkedik a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) kedden a honlapján.