Városlista
2022. május 17, kedd - Paszkál

Hírek

2021. Július 08. 07:32, csütörtök | Helyi
Forrás: Pilisi Parkerdő

Ezer kilométernyi turistaút infrastruktúrája újul meg a Pilisben

Ezer kilométernyi turistaút infrastruktúrája újul meg a Pilisben

A Pilisi Parkerdő az elmúlt évek jelentős turisztikai beruházásait követően a kirándulóhelyeket összekötő közel 1000 kilométer hosszú turistaúthálózat pihenőit és parkerdei berendezéseit is megújítja.

A Magyar Természetjáró Szövetséggel konzorciumban végrehajtott fejlesztéssel így többek között közel 1000 új pad-asztal garnitúra, 100 tűzrakóhely és 32 helyen a kerékpárosokat kiszolgáló létesítmények várják a Gerecsében, a Visegrádi-hegységben, a Pilisben, valamint a Gödöllői-dombságban akár gyalogosan, akár kerékpárral kirándulókat.

A sikeres és egyre népszerűbb beruházásokkal összhangban – egyebek mellett a Som-hegyi Turistaház, Prédikálószéki-kilátó, Fekete-hegyi kulcsosház, Hidegvölgyi négy évszakos pihenőhely, Anna-lak – a Pilisi Parkerdő 2018-ban megkezdte teljes turisztikai infrastruktúrájának megújítását. A VEKOP és GINOP forrásokból finanszírozott, több mint 1 milliárd forint összköltségvetésű programmal az ország leglátogatottabb erdeit felkereső, évi mintegy 30 millió látogató 21. századi színvonalú turisztikai berendezésekkel találkozhat. A fejlesztés tartalmát a természetjárók civil szervezeteivel, valamint a Magyar Természetjáró Szövetséggel egyeztetve alakították ki.

A Pilisi Parkerdő az ország legnagyobb ökoturisztikai infrastruktúráját kezeli, évente immár több mint 30 millió látogatóval. Ez a látogatószám kifejezi, milyen terhelés éri a turisztikai infrastruktúrát, amely sokszor több évtizeddel korábban létesített elemeket is tartalmaz. A Magyar Természetjáró Szövetséggel kialakított eredményes partnerségünknek köszönhetően most lehetőségünk nyílt jelentős lépést tenni a XXI. századi turisztikai igények kielégítése felé.” – mondta az átadón Reinitz Gábor, a Pilisi Parkerdő vezérigazgatója.

A program részeként nemcsak a már ismert, félrönkökből álló eszközöket, hanem új arculatú, modern vonalvezetésű és könnyen fenntartható berendezéseket is kihelyeztek. Összesen 997 pad és asztal garnitúra, 32 esőbeálló, közel 100 tűzrakó és pihenőhely újul meg, továbbá a kerékpáros és gyalogos utak találkozási pontjaira mintegy 30 helyszínen a kerékpárosokat kiszolgáló infrastruktúra is épül. Ez utóbbi tovább növeli a 350 kilométer hosszú, kerékpározásra kijelölt erdei utakon haladó Pilis Bike erdei kerékpáros hálózat színvonalát. A Parkerdő területén található források közül 24 foglalását újítják fel, továbbá sor kerül a vízfolyásokon átívelő hidak cseréjére is.

A most elkészült fejlesztések a VEKOP-4.1.1.-15-2017-00007-es kódszámú, „Gyalogszerrel felfedezni a Budapest környéki hegységek és a Gödöllői-dombság turisztikai termékkínálatát”, illetve a GINOP-7.1.2.-15-2017-00019-es kódszámú „Lépésekre a Dunakanyartól” című pályázatok keretében valósulnak meg, a Magyar Természetjáró Szövetség, mint projektgazda koordinálásában, a Pilisi Parkerdőgazdasággal közös konzorciumi együttműködésben. A projektelemek költsége 304 millió forint.

Fotók: Pilisi Parkerdő

Ezek érdekelhetnek még

2022. Május 16. 10:08, hétfő | Helyi

sCompany ACOUSTIC KONCERT @ Kali

Cégünk alapkőletétele nagyjából a 2019 első felére tehető.

2022. Május 16. 09:58, hétfő | Helyi

Hulladékgyűjtő napok Esztergomban

2022. Május 16. 09:52, hétfő | Helyi

Eltűnés miatt keresik Szegvári Erinát

A Komáromi Rendőrkapitányság az esztergomi születésű fiatal lány eltűnése kapcsán a lakosság segítségét kéri.

2022. Május 16. 09:48, hétfő | Helyi

Óriási föld alatti városra bukkantak Törökországban

Az ősi komplexumban akár 60-70 ezer ember is élhetett.