Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. Február 15. 07:37, szerda | Külföld
Forrás: mno.hu

Ezzel végleg kigolyózzák a magyarokat?

Ezzel végleg kigolyózzák a magyarokat?

Továbbra is óriási előnnyel vezet Robert Fico Irány-Szociáldemokrácia (Smer) nevezetű pártja a szlovákiai előre hozott választások előtt szűk egy hónappal.

Egyelőre úgy tűnik, az MKP egyre távolabb van az ötszázalékos küszöbtől. A Gorilla-ügy folyományaként könnyen lehet, hogy változni fog a választási rendszer.

Ha a hétvégén tartanák a parlamenti választásokat, azokat 37,3 százalékos támogatottsággal a Robert Fico vezette Smer nyerné, legalábbis a Focus közvélemény-kutató ügynökség szerint. Az intézet szerint a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) 10,3, az Igor Matovic vezette Egyszerű Emberek 8,9, a 99 Százalék Mozgalom 6,9, a Dzurinda vezette Szlovák Kereszténydemokrata Unió (SDKÚ) 6,1, a Híd 6, a Szabadság és Szolidaritás (SaS) 5,9, a Slota vezette nemzeti párt 4,2, míg az MKP 2,4 százalékon áll.

A kutatásból jól látszik, hogy a mostani jobboldali kormánykoalíció pártjai (SDKÚ, KDH, SaS, Híd) jelentős mértékben meggyengültek, és két tagja mindenképpen a bejutási küszöb környékén toporog. A választás egyértelmű esélyese a Smer, bár ők is visszaestek az utóbbi időben, amely nagyrészt az egész szlovákiai közéletet behálózó Gorilla-ügynek köszönhető. Új elem, hogy két olyan alakulat (Egyszerű Emberek, 99 Százalék Mozgalom) is befutó lehet, amelyek nemrégen jöttek létre.

Kevesen voksolnak majd

Alacsony, 50 százalék körüli részvétel várható a márciusi parlamenti választásokon Szlovákiában – derült ki a Közéleti Kérdések Intézetének (IVO) honlapján közzétett tanulmányból. Az intézet által rendelt felmérés szerint a megkérdezettek 22 százaléka nem készül arra, hogy részt vegyen a választásokon. A közvélemény-kutatásban résztvevők 50 százaléka állította azt, hogy biztosan vagy csaknem biztosan részt vesz majd a voksoláson. A megkérdezettek fennmaradó része nem volt biztos részvételében, még nem hozott döntést vagy nem adott választ.

Nemrégiben egy olyan kutatás látott napvilágot, amely szerint a SDKÚ csupán 5,3 százalékon áll. Ezzel az eredménnyel egyébként éppen csak parlamenti párt lenne a mostani koalíció legerősebb szereplője. A felmérés szerint a Smer 41,5 százalékot szerezne, ami 81 mandátumot biztosítana a parlamentben Ficóéknak. A második helyen a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) futna be 10,8 százalékkal, míg a Hídra a választók 8,2 százaléka szavazna.

Ficóék nagyon jól járnának

A Gorilla-botrányhoz kapcsolódik, hogy a tiltakozók szeretnék megváltoztatni a hatályos választási rendszert. A demonstrálók egyéni körzeteket állítanának fel a mostani arányos rendszer helyett. Robert Kalinák, a Smer alelnöke szerint érdemes elgondolkodni a jelenlegi arányos rendszer vegyesre változtatásán, a mandátumok felét pártlistákról, a másik felét egyéni választókörzetekben osztanák ki.

A Híd és az MKP – hasonlóan a többi párthoz – nem veti el az ötletet. „Erről tárgyalni kell. Minden választási rendszernek vannak előnyei és hátrányai is” – véli Bugár Béla, a Híd elnöke. „A választási rendszer változtatásra szorult, mégpedig úgy, hogy egyéni választókörzetek is lennének” – mondta Berényi József, az MKP vezetője. „A jelenlegi támogatottsági mutatók mellett a Smernek kedvezne a változtatás” – véli Martin Slosiarik, a Focus közvélemény-kutató ügynökség vezetője, de hozzáteszi, sok múlik a részleteken. Egyesek szerint ez a szisztéma a magyarok számára mindenképpen hátrányokkal járna.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése