Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2016. Február 03. 07:00, szerda | Helyi
Forrás: sajtóközlemény

Február 4. – Rákellenes Világnap

Február 4. – Rákellenes Világnap

A UICC (Nemzetközi Rákellenes Unió) 2000 februárjában tartotta az első rákellenes világkongresszusát Párizsban, ahol február 4-ét rákellenes világnappá nyilvánították.

Ennek a napnak a célja, hogy a rák ellen folytatott küzdelem eszméje a világ összes embere szívében és gondolataiban helyet kapjon. A figyelemfelhívás napjainkban még aktuálisabb, mint korábban.

Évente csaknem 8 millióan halnak meg daganatos betegségben a világon. Becslések szerint 2030-ra a daganatos megbetegedések száma 26 millióra nő világszerte, és évente 11,5 millió daganat okozta haláleset várható.

Az adat ijesztő, főleg úgy, hogy nemzetközi összehasonlításban hazánk a rosszindulatú daganatok miatti halálok szerint a listavezető országok között szerepel (Forrás: KSH, OECD). A Nemzeti Rákregiszter adatai alapján, Magyarországon évente közel 100 000 új daganatos eset kerül felfedezésre. Megyénkben az elmúlt években az emésztőrendszeri, a légzőszervi, és az emlő daganatos megbetegedései vezetik a listát a frissen diagnosztizált daganatos betegségek között (Forrás: Nemzeti Rákregiszter)

A rákkal való megküzdés alapja, hogy az embernek legyenek reális ismeretei. Mi magunk is sokat tehetünk önmagunk egészségéért. A világszerte diagnosztizált sok millió új rákos megbetegedés 40 százaléka megelőzhető lenne. A megelőzés nagyon egyszerű dolgokat jelent.

Mivel életmódunk jelentősen befolyásolja egészségi állapotunkat (43%), ezért nagyon fontos még az ártalmakkal való találkozás előtti segítségnyújtás védőoltásokkal, neveléssel, egészségkultúránk fejlesztésével, gondolkodásunk és egészségtudatos magatartásunk formálásával. Ilyen például a pihenés-alvás egyensúlyának megteremtése, rendszeres mozgás, napi 4-5 alkalommal történő étkezés, a megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztás, a táplálkozás minősége.

További lehetőségünk a megelőzésben a szűrővizsgálatok igénybevétele. A szűrés a tünet-és panaszmentes személyek egyszeri, vagy inkább időnkénti vizsgálatát jelenti, amelynek célja, hogy egyszerűen elvégezhető, a vizsgált személy számára kellemetlenséget nem okozó, alkalmas módszer segítségével a még rejtett, korai szakaszban levő betegség fennállásának valószínűségét megerősítsék vagy kizárják. Az időben felismert daganatos folyamatok esetén a gyógyulási esélyünk és további életminőségünk sokkal magasabb lehet, mint a későn felismert megbetegedések esetén. Az Európai Rákellenes Kódex valamint az Egészségügyi

Világszervezet (WHO) időbeni felismerést célzó ajánlása szerint
- minden 25-65 év közötti nő vegyen részt háromévente nőgyógyászati méhnyak-szűrésen,
- minden 45-65 év közötti nő menjen el kétévente mammográfiás emlőszűrésre,
- továbbá panasz nélkül is javasolt az 50 év feletti férfiaknak a prosztata-szűrés,
- és minden 50-70 év közötti embernek a vastagbélrák szűrés.

Szűrni azonban csak olyan embereket lehet, akik a szűrővizsgálatokon megjelennek.

Megelőzés a már meglévő betegség mellé a további károsodások, állapotrosszabbodások elkerülése érdekében tett lépés is. A daganatos betegek tájékoztatására és problémáik megbeszélésére a szakrendelés, beteggondozó mellett kiváló lehetőséget ad számos rendezvény és betegklub.

Az egészségtudatosság tehát nem más, mint saját felelősségvállalásunk magunkért, családunkért, jelen helyzetünkért és egészségünkért. Ne feledjük a kínai szólást, amely a daganatos megbetegedésekre különösen igaz. „A kialakult betegséget kezelni olyan, mintha az ember akkor kezdene kutat építeni, amikor már megszomjazott”.

Tegyünk egészségünkért, és vegyünk részt a szűrővizsgálatokon!

Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal
Népegészségügyi Főosztály

Címkék: rák, rákellenes, világnap

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.