Városlista
2024. február 28, szerda - Elemér

Hírek

2023. Április 25. 12:41, kedd | Külföld
Forrás: mti

Fegyvereket, gránátokat és fegyveralkatrészeket találtak egy újabb magyar-szlovák közös akcióban

Fegyvereket, gránátokat és fegyveralkatrészeket találtak egy újabb magyar-szlovák közös akcióban

A nyári rajkai rajtaütés után a magyar és a szlovák rendőrök ismét felszámoltak egy fegyverraktárat, ezúttal Szlovákiában: egy rózsahegyi (Ruzomberok) műhelyben tucatnyi fegyvert, mintegy 70 fegyveralkatrészt és több gránátot foglaltak le - közölte a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) kedden a police.hu oldalon.

Emlékeztettek: 2022 júliusában a KR NNI a szlovák-magyar határ közelében fekvő Rajka településen az elmúlt 25 év legnagyobb magyarországi fegyver- és robbanóanyag-raktárát számolta fel.

Az akcióban 59 lőfegyvert, több mint 45 ezer lőszert és hét kilogramm robbanóanyagot, gyutacsokat, hangtompítókat foglaltak le.

A nyári rajtaütést követően a KR NNI győri nyomozói folyamatosan együtt dolgoztak a szlovák Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) kollégáival, hogy azonosítsák a fegyverek eredetét. A nyomozás során kiderült, hogy a rajkai ingatlanban lefoglalt fegyverek egy része illegális átalakításon esett át. Ezek eredetileg Szlovákiában évekkel ezelőtt legálisan vásárolt, hatástalan fegyverek voltak.

Ugyanis a korábbi szlovák fegyverszabályok lehetővé tették, hogy személyi igazolvány bemutatásával bárki hatástalanított fegyvert vásárolhasson.

A 2015-ös párizsi terrortámadás elkövetői is ilyen illegálisan átalakított szlovák lőfegyvereket használtak. Azóta köztudott, hogy több százezer hasonló fegyver került a feketepiacra Szlovákiában - írták.

A KR NNI és a NAKA közös felderítésének eredményeként a szlovák és a magyar nyomozóknak sikerült egy négytagú szlovák bandát beazonosítaniuk, amelyet fegyverek illegális átalakításával hoztak összefüggésbe.

A beszerzett bizonyítékok alapján ez a csapat 2014 és 2016 között több mint félezer fegyverrel kereskedett.

A tagok nevére legalább 600 fegyvert regisztráltak. Ezek dokumentáció nélkül, átalakítások után kerültek a valódi tulajdonosokhoz - tették hozzá.

Úgy folytatták, hogy a csapat egyik tagja egy másik ügy miatt már három éve jogerős szabadságvesztését tölti a zselizi büntetés-végrehajtási intézetben.

Három társán összehangolt nemzetközi akcióban április 19-én ütöttek rajta, több mint száz rendőr részvételével. Egyszerre három helyszínen csaptak le Szlovákiában: Nagyszombaton, Nyitrabányán és Rózsahegyen.

A nyomozók a három férfi lakásán házkutatásokat tartottak, ezt követőn hallgatták ki őket.

Az akció csúcspontjának a közleményben egy szlovák férfi elfogását nevezték. A 47 éves férfi egy eredetileg esztergályos műhelyként funkcionáló kétszintes épületben lakott Rózsahegyen, amelynek egy részét lakóhellyé alakította át. A férfi társaival közösen ott raktározhatta az általuk megvásárolt hatástalan fegyvereket, majd azokat ott alakíthatták át újra éles lőfegyverré.

A műhelyben a nyomozók 14 fegyvert, körülbelül 2000 különböző kaliberű lőszert, csaknem 70 pisztoly- és gépkarabélytárat, gránátot és saját gyártású hangtompítót foglaltak le.

A férfi a szlovák büntetőeljárásban vizsgálati fogságba került, míg két társa szabadlábon védekezik - áll a közleményben.

Fotó: Illusztráció - Facebook

Címkék: fegyverek, szlovákia

Ezek érdekelhetnek még

2024. Február 28. 09:15, szerda | Külföld

Brit vezérkari főnök: a Nyugat nem áll a háború küszöbén Oroszországgal

Az elmúlt hetek rémületkeltő nyilatkozataival és szenzációhajhász szalagcímeivel ellentétben a Nyugat nem áll a háború küszöbén Oroszországgal - hangsúlyozta keddi beszédében a brit fegyveres erők vezérkari főnöke.

2024. Február 26. 06:00, hétfő | Külföld

Navalnij - Az ukrán hírszerzés szerint természetes halált halt az orosz ellenzéki politikus

Alekszej Navalnij orosz ellenzéki aktivista és politikus természetes halállal halt meg, az ukrán hírszerzés információi szerint trombózis miatt vesztette életét - közölte Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés vezetője.

2024. Február 25. 08:41, vasárnap | Külföld

Román miniszterelnök: Székelyföldnek soha nem lesz autonómiája

Székelyföldnek soha nem lesz autonómiája - jelentette ki Marcel Ciolacu román miniszterelnök, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke Kovásznán, pártja megyei szervezetének tisztújító gyűlésén.