Városlista
2022. augusztus 11, csütörtök - Zsuzsanna

Hírek

2013. Május 31. 11:52, péntek | Helyi
Forrás: MTI

Felavatták az esztergomi Európa Intézetet

Felavatták az esztergomi Európa Intézetet

Felavatták a Határon Átnyúló Kezdeményezések Közép-európai Segítő Szolgálata Európa Intézetét csütörtökön Esztergomban. Az intézet kutatási eredményei segíthetik a Parlament munkáját.

A Határon Átnyúló Kezdeményezések Közép-európai Segítő Szolgálata (CESCI) Európa Intézetét Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) parlamenti államtitkára és Didier Haguenauer, a francia nagykövetség együttműködési attaséja avatta fel csütörtökön az esztergomi Szent-Adalbert Központban.
A KIM államtitkára a megnyitón hangsúlyozta, hogy a kormány kiemelten támogatja a határ menti együttműködéseket. Úgy fogalmazott, hogy "az Európa Intézet munkája az unió jobbik arcát mutatja, nem a brüsszeli bürokrácia által kitalált, sokszor életszerűtlen szabályokat, hanem egy olyan tevékenységet, mely emberek hétköznapi problémáiból levezetve alkot például jogszabály-módosítási igényt".

Rétvári Bence hozzátette, Magyarországnak azért fontosak ezek az együttműködések, mert a határ túloldalán sok magyar él, tömbmagyarságként. Lényegesnek nevezte, a gazdasági együttműködés élénkítését, hogy a határ mellett élés ne a szegénység forrása legyen, hanem a gazdasági együttműködés révén a fejlődés lehetőségét hordozza.

Ocskay Gyula, a CESCI főtitkára az MTI-nek elmondta, az Európa Intézet térelméleti kutatásokat, a területi együttműködéssel kapcsolatos vizsgálatokat, a határ menti együttműködések jogi kereteinek vizsgálatát és a többszintű kormányzással kapcsolatos kutatásokat végez.

Az intézet kutatási eredményei segíthetik a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, valamint a parlamenti képviselők jogszabály-előkészítő munkáját, továbbá a döntéshozatal tudományosan megalapozott befolyásolásán keresztül a konkrét határ menti fejlesztéseket.

Az intézetet a CESCI kutatási igazgatója vezeti, munkaszervezetét egy senior és két junior kutató, valamint a CESCI tervezési részlegén is foglalkoztatott gyakornokok alkotják. A szervezet adminisztrációját és információs szolgáltatási feladatait az Ister-Granum EGTC látja el - tette hozzá a főtitkár.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Augusztus 03. 10:23, szerda | Helyi

FARKAS NOÉMI: NEMIGEN…

Farkas Noémi képzőművész nemigen… című kiállítását 2022. augusztus 5-én nyitja meg az Eurohíd Alapítvány a Kapcsolatok Házában.

2022. Július 22. 16:02, péntek | Helyi

Tovább építkezik a Richter

A Richter Gedeon Nyrt. dorogi fióktelepén jelenleg a Szteroid üzem részleges felújítása, valamint a hármas porta építése zajlik.

2022. Július 22. 07:00, péntek | Helyi

Újabb három majomhimlős esetet igazoltak Magyarországon

Újabb három majomhimlős esetet igazoltak Magyarországon, ezzel 33-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) csütörtökön az MTI-vel.

2022. Július 20. 10:06, szerda | Helyi

Bordélyházakat üzemeltetett Komáromban

A Komáromi Járási Ügyészség épület rendelkezésére bocsátásával elkövetett prostitúció elősegítésének bűntette és más bűncselekmény miatt vádat emelt egy nő ellen.