Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Május 31. 11:52, péntek | Helyi
Forrás: MTI

Felavatták az esztergomi Európa Intézetet

Felavatták az esztergomi Európa Intézetet

Felavatták a Határon Átnyúló Kezdeményezések Közép-európai Segítő Szolgálata Európa Intézetét csütörtökön Esztergomban. Az intézet kutatási eredményei segíthetik a Parlament munkáját.

A Határon Átnyúló Kezdeményezések Közép-európai Segítő Szolgálata (CESCI) Európa Intézetét Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) parlamenti államtitkára és Didier Haguenauer, a francia nagykövetség együttműködési attaséja avatta fel csütörtökön az esztergomi Szent-Adalbert Központban.
A KIM államtitkára a megnyitón hangsúlyozta, hogy a kormány kiemelten támogatja a határ menti együttműködéseket. Úgy fogalmazott, hogy "az Európa Intézet munkája az unió jobbik arcát mutatja, nem a brüsszeli bürokrácia által kitalált, sokszor életszerűtlen szabályokat, hanem egy olyan tevékenységet, mely emberek hétköznapi problémáiból levezetve alkot például jogszabály-módosítási igényt".

Rétvári Bence hozzátette, Magyarországnak azért fontosak ezek az együttműködések, mert a határ túloldalán sok magyar él, tömbmagyarságként. Lényegesnek nevezte, a gazdasági együttműködés élénkítését, hogy a határ mellett élés ne a szegénység forrása legyen, hanem a gazdasági együttműködés révén a fejlődés lehetőségét hordozza.

Ocskay Gyula, a CESCI főtitkára az MTI-nek elmondta, az Európa Intézet térelméleti kutatásokat, a területi együttműködéssel kapcsolatos vizsgálatokat, a határ menti együttműködések jogi kereteinek vizsgálatát és a többszintű kormányzással kapcsolatos kutatásokat végez.

Az intézet kutatási eredményei segíthetik a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, valamint a parlamenti képviselők jogszabály-előkészítő munkáját, továbbá a döntéshozatal tudományosan megalapozott befolyásolásán keresztül a konkrét határ menti fejlesztéseket.

Az intézetet a CESCI kutatási igazgatója vezeti, munkaszervezetét egy senior és két junior kutató, valamint a CESCI tervezési részlegén is foglalkoztatott gyakornokok alkotják. A szervezet adminisztrációját és információs szolgáltatási feladatait az Ister-Granum EGTC látja el - tette hozzá a főtitkár.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.