Városlista
2022. december 4, vasárnap - Barbara, Borbála

Hírek

2019. Június 22. 05:02, szombat | Helyi
Forrás: infoesztergom.hu/Fotók: facebook.com/RomanekEtelka

Felavatták az új helytörténeti tájékoztató tábla-sorozat első darabjait

Felavatták az új helytörténeti tájékoztató tábla-sorozat első darabjait

Csütörtökön a Széchenyi téren a Posta épületénél avatta fel a városvezetés a 20 részből álló Históriás tábla-sorozat.

Az önkormányzat által finanszírozott kisberuházásnak köszönhetően a műemléki és műemlék jellegű épületekre mutatós formátumban, kovácsolt vas és időtálló speciális plexi anyagból készült táblákon tették olvashatóvá az adott ház történetét.
A június 20-i avatóünnepségen elsőként Philipp Frigyes, Esztergom főépítésze többek között azzal a mondással jelentette be hivatalosan a Históriás táblák programot, hogy „a kettős a megosztott öröm és feleannyi a megosztott bánat”, mely természetesen ezúttal a Históriás táblák első húsz kihelyezett darabjára vonatkozik.

Romanek Etelka polgármester az avatóünnepségen rövid köszöntőjében több más mellett azzal az idézettel erősítette meg mondanivalóját, hogy „Aki a múltját nem ismeri, az a jövőjét nem érdemli”. Arról is beszélt, hogy a helytörténeti jelentőségű, a szöveg mellett képeket is tartalmazó Históriás táblák Esztergomban főként a fiataloknak szólnak, akik a mindig velük lévő okostelefonokkal le tudják olvasni a táblákon található QR-kódot, mely még több információt kínálnak.

Az avatási ünnepségen Vereckei Attila muzsikus dalai utaltak a régi korok ránk hagyott értékeire.

A Históriás táblák ötlete városunk főépítészétől ered, az ízléses megvalósítás Szeder Balázs tipográfus munkáját dicséri. Az első húsz ilyen tábla a belvárosban látható, a terv az, hogy a továbbiakban a Víziváros patinás épületeire helyez el az önkormányzat ilyen Históriás táblákat.

A Históriás táblarendszer célja, hogy az érdeklődők számára bepillantást adjon a házak történetébe, felidézve néhány izgalmas és érdekes történetet. A táblákon a magyar, angol és német nyelvű szöveg mellett archív képanyag is látható.

Ezek érdekelhetnek még

2022. November 28. 09:54, hétfő | Helyi

IDÉN IS MEGNYÍLIK A MŰVÉSZET ESZTERGOMÉRT ADVENTI KIÁLLÍTÁS ÉS VÁSÁR

2022. december 3-án (szombaton), 18:00 órakor nyitja meg az Eurohíd Alapítvány szokásos évi adventi kiállítását X. Művészet Esztergomért címmel a Kapcsolatok Házában, 34 művész részvételével.

2022. November 28. 09:48, hétfő | Helyi

Alapítványokat is támogat a Richter a térségben

Dorogon és környékén évek óta támogat alapítványokat a Richter Gedeon Nyrt. – erről beszélgettünk Garai Zoltánnal, a dorogi gyáregység főmérnökével.

2022. November 25. 16:14, péntek | Helyi

SZOBATÁRSÁTÓL LOPOTT

A 30 éves férfi egy esztergomi munkásszállón lopta meg a sértettet. Az esztergomi rendőrök befejezték az ügy vizsgálatát.

2022. November 21. 13:41, hétfő | Helyi

Esztergomi Adventi Vásár

Az ünnepi hangulatra vágyó közönséget az idei évben visszafogottabb, ám meghitt és különleges adventi programokkal várják az esztergomi Széchenyi téren.