Városlista
2024. május 15, szerda - Zsófia

Hírek

2017. Június 12. 18:30, hétfő | Külföld
Forrás: Starovic Tibor, az MTI tudósítója jelenti:

Felfelé ívelő úton az MKP, a cél a magyar képviselet maximalizálása

Felfelé ívelő úton az MKP, a cél a magyar képviselet maximalizálása

Egy évvel ezelőtt sokan temették a Magyar Közösség Pártját (MKP), de a párt nemcsak hogy él, hanem felfelé ívelő útra lépett,

s legközelebbi céljául a magyar képviselet maximalizálását tűzte ki a Szlovákiában ősszel rendezendő megyei választásokon - jelentette ki Menyhárt József pártelnök hétfőn azon a sajtótájékoztatón, amelyen a felvidéki magyar párt egy éve megválasztott új vezetése az azóta eltelt időszakot értékelte.

Hit, munka, erő - egy kérdésre válaszolva ezzel a három szóval jellemezte az MKP elmúlt egy évét Menyhárt József, rámutatva: miután a felvidéki magyar párt élére egy olyan "nagyon fiatal csapat" került, amely hiszi, hogy kormánytagság nélkül is lehet képviselni a helyi magyarság érdekeit, sikerült felfelé ívelő pályára állítani a pártot. Kifejtette: annak ellenére, hogy a pártot egy éve sokan már temették, a felmérésekben kimutatott támogatottsága ma egy százalékponttal magasabb mint akkor, 4,4 és 5,1 közti eredményt mutat, vagyis a parlamentbe jutás küszöbén mozog.

Elmondta: az MKP-ban folyamatos terepmunka zajlik, s a párt továbbra is a "régiókban mozgó", a helyi emberek ügyeit felvállaló párt maradt. Az elmúlt egy évben elért eredményeket sorolva elmondta: tavaly ősszel sikerült beindítani az úgynevezett magyar-magyar párbeszédet, amelyet a szakmai kérdések megvitatása fórumának szántak; erősödött az a civil szervezetekkel és az egyházakkal folytatott kommunikáció, amelyet még a tavalyi parlamenti választások előtt indítottak el; a tavaly ilyenkor meghirdetett médiastratégia céljai mentén komoly erőfeszítések történnek egy olyan alap létrehozására, amely szerepet játszik majd az életképes felvidéki magyar sajtó megteremtésében, illetve elérhető közelségbe került a Baross Gábor Alap létrehozása is, amely a magyar kormány - kis és középvállalkozókat megcélzó - gazdaságélénkítő programjának lebonyolítója lesz a Felvidéken.

"Egy év munkája erre volt elég" - összegezte a pártelnök, majd az előttük álló kihívásokra áttérve az ősszel megrendezendő megyei választásokat és a magyar képviselet maximalizálásának célját állította a középpontba.

"A cél, hogy minél több magyar ember kerüljön a képviseletekbe (...) a meg nem elégedést tűztük a zászlónkra" - szögezte le Menyhárt József, rámutatva: 5 megyében indítanak jelölteket, köztük kettőben - a nagyszombati és a nyitrai megyékben - megyefőnökjelölteket is.

Az MKP elnöke a Most-Híd vegyespárttal fennálló kapcsolatuk esetleges változásaival kapcsolatban azt mondta: a magyar-magyar párbeszéd keretében történt kommunikáció bizonyítja, hogy történt változás, de - mint fogalmazott - "hétévnyi viszályt nem lehet egy év alatt a helyére tenni".

Őry Péter, az MKP Országos Tanácsának (OT) elnöke az elmúlt egy évet értékelve a szlovák kormány ez időszakban megvalósított - a helyi magyarságot is érintő - intézkedéseiről, s azok "marketingjéről" beszélt. Elmondta: a kisebbségi kultúrára szánt kormánytámogatások elosztásának új eszközéül létrehozott Kisebbségi Kulturális Alapnak - bár azt megalkotói megpróbálták így bemutatni - semmi köze a kulturális önkormányzatisághoz, s néhány, a közelmúltban kihelyezett vasúti tábla sem jelenti a közlekedési kétnyelvűség megvalósulását.

Az elmúlt egy évet a párt egyes szakmai alelnökei is értékelték. Ők néhány kisebb kivétellel kritikus álláspontot fogalmaztak meg a kormány szakpolitikái tekintetében, illetve saját szakterületükön belül több égető fontosságú változtatás szükségességére mutattak rá, köztük olyanokra is, mint a kisebbségi nyelvű iskolák helyzetének rendezése, és a családtámogatási törvény - a gyerekvállalás ösztönzését célzó - módosításának szükségessége. Pozitívumként említették viszont, hogy az MKP felhívását követően visszaállították a bírósági nyelvhasználatra vonatkozó eredeti szabályozást, amelyben egy tavaly nyári módosítás a nyelvhasználati jogok szűkítésére vezetett.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 14. 08:14, kedd | Külföld

Eurobarométer: a fiatalok 64 százaléka szavazni kíván a közelgő európai parlamenti választásokon

Az európai fiatalok 64 százaléka szavazni kíván a június 6. és 9. közötti európai parlamenti választásokon, a megkérdezett fiatalok 38 százalékának véleménye szerint a szavazás a leghatékonyabb módszer a véleménynyilvánításra

2024. Május 11. 07:00, szombat | Külföld

Az Egyesült Államok újabb 400 millió dollár értékű hadifelszerelést küld Ukrajnába az orosz offenzíva elleni védekezéshez

Az Egyesült Államok 400 millió dollár (mintegy 170 milliárd forint) értékű újabb fegyverszállítmányt és katonai felszerelést küld az ukrán hadsereg számára, közvetlenül a hadszíntérre.

2024. Május 09. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán elnök: Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban Magyarországgal

Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban Magyarországgal, és a kétoldalú együttműködés fejlesztésében a kereskedelem, az energia és a logisztika területén

2024. Május 08. 10:18, szerda | Külföld

A lengyel határőrség feltartóztatott egy szökött orosz katonát

Egy, a fehérorosz határon át illegálisan Lengyelországba belépő orosz katonát tartóztatott fel a lengyel határőrség.