Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2012. December 20. 07:54, csütörtök | Helyi
Forrás: Városháza

Felkészülés a rendkívüli időre

Felkészülés a rendkívüli időre

A rendkívüli időjárásra történő felkészülés miatt ülésezett a Helyi Védelmi Bizottság a közelmúltban a Városházán, ahol tűzoltók, polgárőrök és karitatív szervezetek szakemberei gyűltek össze a feladatok meghatározására.

December 12-én az Esztergomi székhelyű Helyi Védelmi Bizottság (HVB) ülést tartott a polgármesteri hivatalban. Ez a megbeszélés annak a kötelező téli felkészülésnek az egyik állomása, mellyel az integrált katasztrófavédelem a megyei és a helyi védelmi bizottságokon keresztül tájékoztatást ad, felkészít, ellenőriz, illetve koordinálja az érintett szakhatósági szervek és települések vezetőit. Az ülést minden településen a téli időjárással kapcsolatos társadalmi, szociális, közegészségügyi, lakhatási és közbiztonsági feladatok végrehajtására történő felkészülés céljából tartották meg az országban. Múlt héten ezért kezdett egyeztetéseket az Esztergomi Helyi Védelmi Bizottság az illetékességi területén működő tűzoltó egyesületekkel, polgárőr egyesületekkel és karitatív szervezetekkel.

Az ülésen Stolczenberger Tibor tűzoltó alezredes, az Esztergom HVB katasztrófavédelmi elnökhelyettese, katasztrófavédelmi kirendeltség-vezető elmondta, hogy biztosítani kell, hogy a hajléktalanok mellett az egyedülálló, idős emberekre is kellő figyelem forduljon. Meg kell akadályozni, hogy rászoruló embertársaink akár az utcán, akár saját, de rosszul fűtött lakásukban kihűljenek. Az elesettekről, hajléktalanokról való gondoskodás a már működő szociális hálózat eseti bővítésével, kiegészítésével, településenként egy vagy több (település népességétől függően) felügyeleti csoport megszervezésével a katasztrófavédelem, rendőrség, közbiztonsági referensek, társadalmi és karitatív szervek, önkéntesek bevonásával valósítható meg.

A településüzemeltetés napi feladatai során kiemelt figyelmet kell fordítani a hó jelentette akadályokra, a közlekedés és az alapellátás zökkenőmentes fenntartására, az egészségügyi szolgáltatás folyamatosságára. Az ülésen elhangzott az is, hogy elő kell készíteni azokat a szükségintézkedéseket, amelyek az iskolaszünet elrendelésére, valamint egyes munkahelyeken a munkavégzés átmeneti felfüggesztésére, a rászorulók fűtött közösségi helyeken történő elhelyezésére vonatkoznak.

Fontos napirendi pontként szó esett a téli időjárással kapcsolatos, kötelezően ellátandó önkormányzati feladatokról, így az utak síkosság mentesítéséről, beleértve a járdák tisztán tartását is, melyre a lakókat és üzlettulajdonosokat a helyi rendeletek kötelezik is.

Ezzel kapcsolatban az ülésen elhangzott, hogy az elmúlt évben a gépjárműpark üzemeltetésére, a síkosság mentesítő anyagok folyamatos biztosítására, és a síkosság mentesítési feladatok ellátására összesen 6.788.000 forintot biztosított Esztergom Város Önkormányzata. Mivel a rendkívüli időjárásra történő felkészülési feladatok ellátását az önkormányzat a pénzügyi fedezet hiányában nem tudja ellátni, ezért a Helyi Védelmi Bizottság felkérte Czunyiné Dr. Bertalan Judit kormánymegbízottat, a Komárom-Esztergom Megyei Védelmi Bizottság elnökét, hogy pénzügyi fedezet biztosítása érdekében hozzon intézkedést.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.