Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2012. Április 05. 07:01, csütörtök | Életmód
Forrás: OrintPress

Fellélegezhetünk: visszavonulóban az influenzajárvány

Fellélegezhetünk: visszavonulóban az influenzajárvány

Visszavonulóban van az influenzajárvány, miután a múlt héten orvoshoz forduló betegek száma a járványküszöb alá csökkent - olvasható az Országos Epidemiológiai Központ jelentésében.

Amelyben arról írnak, hogy az előző héthez viszonyítva 42 százalékkal kevesebb beteg fordult orvoshoz influenzaszerű megbetegedéssel.

Tájékoztatásuk szerint a március 26-április 1. között a figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentéseinek alapján végzett becslés szerint az előző héthez viszonyítva 42 százalékkal kevesebb beteg (13 700 fő) fordult orvoshoz influenzaszerű megbetegedés miatt. A tizenharmadik héten az ország valamennyi területén csökkent az influenzás panaszokkal orvoshoz fordulók száma. A csökkenés mértéke területenként igen változó volt: míg Bács-Kiskun megyében 72 százalékkal kevesebben keresték fel orvosukat influenzaszerű megbetegedés miatt, addig Vas megyében 16 százalékkal csökkent a betegek száma.

Az OEK Légúti vírus osztályára a 13. naptári héten 86 influenza-gyanús betegtől származó légúti minta érkezett. Harmincnyolc esetben igazolták az influenzavírusok jelenlétét, 20 influenza A és 18 influenza B fertőzést azonosítottak. A sentinel orvosok által beküldött 47 mintából 14 esetben influenza A(H3N2), 1 esetben influenza A(NT), 10 esetben influenza B, és 1 esetben RS vírus jelenlétét mutatták ki. Az influenza pozitivitási arány 53,2 százalékának felelt meg. A hagyományos beküldés keretében érkezett 39 mintából 8 influenza B, 5 influenza A(H3N2) és 2 RS vírus pozitívnak bizonyult.

A klinikai és a virológiai adatok értékelése alapján megállapítható, hogy a 2012. év 6-12. hete között zajló országos influenzajárvány során a becslések szerint a lakosság 2,0 százaléka kereste fel orvosát. Az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók becsült száma a tizenharmadik héten a járványküszöb (150,0%ooo) alá csökkent. A héten 38 influenzavírust azonosították, az influenza-pozitivitási arány 53,2 százalék volt. Az influenzás megbetegedésekért közel azonos arányban az influenza A(H3N2) és az influenza B vírus volt felelős.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:09, kedd | Életmód

Kimagasló a településfásítási program iránti érdeklődés

Kimagasló volt az érdeklődés idén a településfásítási program iránt, háromszoros volt az igénye a pályázóknak - közölte az Agrárminisztérium helyettes államtitkára kedden a somogyi Iharoson.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Életmód

Mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezető mutatkozott be a Deltában - Videó

A mesterséges intelligencia (MI) segítségével megalkotott műsorvezető mutatkozott be a Duna tudományos-ismeretterjesztő műsorában, a Deltában - hangzott el az M1 hétfő esti Híradójában.

2024. Április 15. 14:10, hétfő | Életmód

Így csúsztak egymásnak az autók az M1-esen

Eseménydús videót közölt az autópályafenntrartó.

2024. Április 14. 06:00, vasárnap | Életmód

MÁV: idén már tizenöt emberéletet követelt a figyelmetlenség és a szabályok megszegése

Tizenöt emberéletet követelt már idén a figyelmetlenség és a szabályok megszegése - közölte honlapján szombaton a MÁV, körültekintő közlekedésre kérve az utazókat.